Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
POMEN VLADICI ATANASIJU JEVTIĆU "Istinski mučenici ne ostaju po strani kad čovečanstvo strada"

POMEN VLADICI ATANASIJU JEVTIĆU "Istinski mučenici ne ostaju po strani kad čovečanstvo strada"

U trebinjskom Sabornom hramu služen je četrdestodnevni pomen vladici Atanasiju Jevtiću, a parastos je služen i u paraklisu manastira Tvrdoš, gde je episkop Atanasije sahranjen.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Dubravka Čolović / RAS Srbija

Vladika Zahumsko-hercegovački Dimitrije rekao je da blaženopočivši arhijereji Atanasije i Amfilofije i nisu mogli drugačije nego da budu sastradalnici u patnji i mučeništvu sa ostatkom čovečanstva, piše Srpskainfo.

Podsetivši na njihove fotografije sa bolničkih postelja, vladika Dimitrije je kazao da su upravo mučenička i mesta stradanja na neki način njihovo prirodno stanište, mesta na kojima oni drugima najprirodnije izgledaju.

– Imali su istinski mučenički duh. I savešću i voljom su bili mučenici. I onda im je dao Bog da postradaju od ove muke i bola našeg vremena, od kojeg strada čitavo čovečanstvo. Prosto nisu mogli ostati po strani, da ne podele taj bol i muku, da ni oni ne umru, ali i sa nadom u Boga i vaskrsenje, da svima nama pokažu da smrt nije zadnja reč na ovoj zemlji. Zadnju reč će reći vaskrsli Hristos kad dođe ponovo. I uneće dah smisla, ljubavi i lepote u naše tuge, besmisla i traganja – poručio je vladika Dimitrije.

Pročitajte još

Episkop diseldorfski Grigorije je podsetio da je vladika Atanasije obnovio eparhiju Zahumsko-hercegovačku i primorsku i crkvu u Hercegovini i da smo zato bez vladike Atanasija i mitropolita Amfilofija danas siročad, kojoj je život teži, a praznina velika i nenadoknadiva.

– Ti ljudi ne mogu da umru jer su živeli sa Hristom, a Hristos je pobedio smrt. Tako i mi danas slavimo život, iako smo tužni i osiromašeni. Uvek slavimo život – istakao je vladika Grigorije.

On je predstavio i ovih dana objavljenu spomenicu episkopu Atanasiju, u kojoj je, kako kaže, sabran samo deo onoga što je o njemu rečeno i napisano, dodajući da će još mnogi o blaženopočivšem vladici govoriti i pisati, kao što će i mnogi umetnici nadahnuti njim stvarati.