Predlog EU: Zamrzavanje carina na šest meseci

Evropska unija predložila je da ona i SAD suspenduju carine na milijarde dolara uvoza na šest meseci, izjavio je šef trgovine EU Valdis Dombrovskis za Špigl.

Svet

Izvor: klix.ba

Subota, 10.04.2021.

13:45

Predlog EU: Zamrzavanje carina na šest meseci
Foto: EPA, STEPHANIE LECOCQ

To bi prevazišlo četvoromesečnu suspenziju dogovorenu prošlog meseca i poslalo signal da Brisel traži kompromis u šesnaestogodišnjem sporu oko subvencija za avione.

"Predložili smo suspendovanje svih međusobnih carina na šest meseci kako bismo postigli pregovaračko rešenje", rekao je Dombrovskis.

On je rekao da bi to stvorilo neophodan prostor za manevrisanje za ovu industriju i radnike sa obe strane Atlantika, prenosi Klix.

U martu su se dve strane dogovorile o četvoromesečnoj suspenziji koja pokriva sve američke carine na 7,5 milijardi dolara uvoza iz EU i sve carine EU na 4 milijarde dolara američkih proizvoda.

Dombrovskis je rekao da će EU pomno nadgledati zakone američkog predsjednika Džozefa Bajdena "Kupuj američko", koji predviđaju dodjelu javnih ugovora SAD isključivo američkim firmama.

"Naš cilj je da se založimo za tržišta nabavki koja bi bila što je moguće otvorenija u celom svetu", rekao je Dombrovskis za Špigl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: