Najnovije vesti
Vesti Svet
"Ukoliko želite da utvrdite šta je diktatura...": Nastavljeno diplomatsko PREPUCAVANJE Italije i Turske, Ankara BESNA

"Ukoliko želite da utvrdite šta je diktatura...": Nastavljeno diplomatsko PREPUCAVANJE Italije i Turske, Ankara BESNA

Italijanski mediji nastavalju da pišu i analiziraju zategnute tursko-italijanske odnose nakon što je premijer Mario Dragi nazvao turskog predsednika Redžep Tajipa Erdogana "diktatorom".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Redžep Tajip Erdogan Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Redžep Tajip Erdogan

Iz Ankare, podseća list "Hafington post", tražili su da Mario Dragi "odmah povuče" svoje reči, što je on odbio, a onda je turski podpredsednik Faut Oktaj, uputio Italiju "da ukoliko želi da utvrdi šta je diktatura, pogleda u svoju nedavnu prošlost", aludirajući na fašizam i fašističkog vođu Benita Musolinija.

Uprkos nimalo diplomatskim rečima, mediji primećuju da obe zemlje, ali i sedište EU, Brisel, nastoje da umanje tenzije i izbegnu dalje zaoštravanje, piše Tanjug.

Pročitajte još

Na konferenciji za medije u Briselu, na pitanje da li EU deli ocenu da je turski predsednik diktator, rečeno je da "nije na Evropskoj uniji da ocenjuje sistem i jednu osobu u drugoj zemlji".

Spor je, podseća agencija Ansa, nastao nakon posete delegacije EU Ankari kada je predsednica Evropske vlade, Ursula fon der Lajen tretirana kao "žena", to jest postavljena da sedi na sofi udaljenoj od dva muškarca, predsednika Erdogana i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Povodom diplomatskog spora, "Hafington post" tvrdi da su odnosi EU i Turske u "praktičnoj fazi", to jest izbegavaju se teške i sporne teme, kao što su ljudska prava, ne pregovara se o eventulanom pridruživanju Turske Evropskoj uniji, već dogovara o zadržavanju sirijskih i drugih izbeglica sa Bliskog istoka, kojih je u Turskoj tri mliona i 600 hiljada.

S tim u vezi list tvrdi da je na stolu "pozitivna agenda", to jest pregovaranje o onome što zanima obe strane, Brisel i Ankaru, a to je finansijska pomoći Turskoj za rešavanje izbegličke krize.

Pročitajte još

Ipak, male su šanse da ovo trajno pokvari odnose EU i Turske.

Ono što zanima EU su samo geostrateški interesi i diplomatski spor Italija-Turska neće eskalirati jer to nikome ne odgovara, zaključuje "Hafington post".

Mišelove neprospavane noći

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da noću ne spava dobro zbog neprijatnosti koja se dogodila oko rasporeda sedenja na sastanku u Ankari ove sedmice.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prva žena predsednik Komisije, izrazila je iznenađenje i podigla je ruku u neverici kada je Mišel uzeo jedinu slobodnu stolicu pored turskog predsednika.

U ovom incidentu, koji je zabeležila kamera, ona na kraju seda na sofu, malo udaljenu.

- Ja ne krijem da od tada skoro da uopšte ne spavam jer mi se ta scena stalno vraća - rekao je Mišel za list "Handelsblat" i dodao da bi da može vratio vreme i popravio tu situaciju, prenosi Srna.