Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra na Trgu slobode

20:04:00 09.04.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada i Centar za međunarodnu javnu politiku, sutra od 10 do 14 časova, organizuju akciju davanja krvi na Trgu slobode.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra na Trgu slobode


Krv mogu da daju sve zdrave osobe od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu davanja krvi.

Iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine poručuju da svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi.

Obzirom da se veliki broj građana vakcinisao Covid 19 vakcinom, preporuka je da davaoci krvi koji su primili Pfizer ili Sinofarm (kinesku) vakcinu ne moraju da odlažu davanje krvi, dok davaoci koji su primili Sputnik V ili AstraZeneca, davanje odlože za dve nedelje.

- Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi na zalihama. Krv i komponente krvi su potrebne za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, kao i za terapiju onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije - podseća Zorica Bjelić iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

U Zavodu ističu da samo tri odsto stanovnika Srbije daje krv, a ostalih 97 odsto očekuje da krvi uvek bude u slučaju da baš njima zatreba. Takođe, jednim davanjem krvi potencijalno se spasavaju tri života, a operacija ne može da se zakaže ukoliko nema krvi na zalihama.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1001.7 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?