Linkovi

Apelacioni sud vratio slučaj “Koverta” na ponovno odlučivanje


Afere u vezi sa Duškom Kneževićem obeležile 2019. u Crnoj Gori
Afere u vezi sa Duškom Kneževićem obeležile 2019. u Crnoj Gori

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 2. marta ove godine, koji je obustavio postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, Slavoljuba Stijepovića, optuženog za pranje novca u saizvršilaštvu, a predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopštio je taj sud.

„Vijeće je ukinulo prvostepeno rješenje u navedenom dijelu, jer su u postupku donošenja rješenja učinjene povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 386 st.1 tač.9 ZKP-a, obzirom da su razlozi o odlučnim činjenicama nejasni i protivrječni, zbog čega se nije mogla ispitati pravilnost i zakonitost pobijanog rješenja”, piše u saopštenju Apelacionog suda.

Prema navodima suda, “na ove povrede osnovano je ukazano u žalbi Specijalnog državnog tužioca i na iste drugostepeni sud pazi po službenoj dužnosti, u smislu člana 417 st.4, u vezi člana 386 st.1 ZKP-a”.

“Osim toga, osnovano je u žalbi navedeno i da je zaključivanje u pobijanom rješenju da nema dovoljno dokaza da je okrivljeni S.S (Slavoljub Stijepović) osnovano sumnjiv za djelo koje je predmet optužbe pogrešno, u vezi sa čime je izostala ocjena datih dokaza, pa je činjenično stanje pogrešno utvrđeno“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Viši sud u Podgorici donio je rješenje kojim se obustavlja krivični postupak protiv Slavoljuba Stijepovića, bivšeg gradonačelnika Podgorice, koji je u aferi “koverta” optužen za pranje novca u saizvršilaštvu, a potvrđena optužnica protiv Duška Kneževića, optuženog za stvaranje kriminalne organizacije, i njegovih saradnika.

Stijepovića je SDT optužilo za pranje novca novca u saizvršilaštvu, ali je sudsko vijeće Višeg suda ocijenilo da se to krivično djelo može izvršiti samo sa direktnim umišljajem, ali da se iz spisa ne može zaključiti da je kod tog okrivljenog postojala svijest i volja za tim.

Afera “Koverta” dobila je sudski epilog nakon što je biznismen Duško Knežević objavio video snimak na kome se vidi kako predaje koverat sa novcem Stijepoviću, navodeći da je bio namijenjen za potrebe predizborne kampanje tada vladajuće Demokratske partije socijalista.

XS
SM
MD
LG