Linkovi

Japanski Nidek objavio plan izgradnje fabrike u Srbiji


Logo japanske kompanije Nidek.
Logo japanske kompanije Nidek.

Japanska korporacija Nidek saopštila je da će u narednih deset godina uložiti 1,83 milijarde dolara u izgradnju fabrike motora za električna vozila kao i proizvodnju kućnih aparata, u Srbiji.

Nidek, koji je poznat i po izradi preciznih motora koji se koriste u hard drajvovima i pametnim telefonima, izgradiće proizvodni centar u Novom Sadu. Završetak izgradnje prve dve fabrike, u kojima će biti zaposleno 1.200 radnika, očekuje se 2022, izjavio je na konferenciji za novinare Jun Seki, jedan od direktora kompanije.

"Na kraju će nam biti potrebno 10.000 radnika", izjavio je Seki. "U centru u Srbiji objediniće se kapaciteti koji su trenutno rasuti širom Evrope", dodao je.

Kako prenosi RTS, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je dolazak japanske grupacije "Nidek", veliki dan za Srbiju, jer će doprineti razvoju Novog Sada i cele zemlje, kao i da veruje da je to samo početak dolaska većeg broja japanskih investitora u Srbiju. Vučić je, nakon sastanka sa delegacijom japanske korporacije, rekao da je ta investicija "veličanstveni poklon za Srbiju" i zahvalio svima koji su radili na tome.

ARHIVA - "Automobil budućnosti" kineske kompanije GAC na Međunarodnom sajmu automobila u Guangžou u Kini, 18. novembra 2016.
ARHIVA - "Automobil budućnosti" kineske kompanije GAC na Međunarodnom sajmu automobila u Guangžou u Kini, 18. novembra 2016.

Japanska kompanija Nidek ima cilj da "pokrije" trećinu tržišta ekonomičnih električnih motora. Očekuje se da će potražnja u narednoj deceniji porasti deset puta, kako se automobilske kompanije sve više okreću proizvodnji električnih vozila, zbog pojačanih restrikcija na emisiju štetnih gasova ali i veće potražnje potrošača za takvim vozilima.

Nidek pravi električne motore za proizvodjače automobila kao što su kineski GAC i francuski Pežo, a konkurenti su mu nemačka korporacija Boš i BluE Nexus, partner Tojote.

XS
SM
MD
LG