Capital.ba

Farmeri najavljuju blokadu granica zbog pada zaštitnih mjera

08.04.2021. / 17:24

SARAJEVO – Na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH nije postignuta saglasnost oko posebnih zaštitnih mjera na uvoz svježeg i zaleđenog goveđeg i svinjskog mesa, zbog čega farmeri najavljuju blokadu graničnih prelaza, pa čak i zahtjev za smjenu kompletnog Savjeta ministara BiH.

farmeri

FOTO: Nezavisne novine

 Kako je saopšteno, nakon sjednice, Savjet sa pet glasova za i tri protiv, nije postigao konsenzus za odluku koja se tiče zaštitnih mjera, i o njoj će se izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, Stojan Marinković istakao je da proizvođači već godinama imaju viškove mesa prouzrokovane direktnim prekomjernim uvozom.

 Pojedini ministri u Savjetu ministara BiH ne žele da podrže mjeru zaštite domaće proizvodnje. Razmotrićemo opcije da se blokiraju granični prelazi gdje se uvozi meso i da se blokiraju institucije BiH do momenta dok se ne usvoje zaštitne mjere, ali naša lista će sigurno biti proširena i na zahtjev da se smjeni kompletan Savjet ministara jer ovakav nerad i ovakva nemarnost nije zabilježena u istoriji BiH”, kazao je Marinković za CAPITAL.

Marinković je komentarišući posljednju odobrenu kvotu od 3.000 tona mesa za izvoz junetine iz BiH u Tursku, rekao da će to domaćim proizvođačima mnogo značiti u rješavanju viškova, ali pod uslovom da ne bude privilegovanih izvoznika koji su, kako kaže, do sada imali monopol nad izvozom i otkupom.

Primarni proizvođač nije uspio da ostvari fer tržišnu cijenu nego je to često bilo na ivici apsolutne rentabilnosti, odnosno ispod svake cijene koštanja”, pojasnio je Marinković.

U UIO BIH su za CAPITAL istakli da je prošle godine iz BiH u Tursku izvezeno oko 2. 500 tona junetine.

To znači da je ostalo neiskorišteno 500 tona od dogovorene kvote za izvoz. S druge strane poljoprivredni proizvođači se žale da imaju viškove mesa. Marinković na to ne daje konkretan odgovor.

“Naši viškovi su rezultat prekomjernog uvoza”, odgovorio je on.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Farmeri najavljuju blokadu granica zbog pada zaštitnih mjera

    1. Marsovac

      ‘ajde ne trabunjajte više na kašičicu ili jednom uradite što najavljujete ili više ne obmanjujte sami sebe.
      A samo jedno recite isto, kolika bih bi cijena tih proizvoda, jer ovde narodu u nemaštini najbitnija je cijena.
      Svi palamudite od pozicije do pozicije.