Dostupni linkovi

Iran tvrdi da je njegov brod napadnut u Crvenom moru


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je 8. aprila da je iranski brod "Saviz" napadnut u Crvenom moru.

"Eksplozija se dogodila u utorak (7. aprila) ujutro u blizini obale Džibutija i prouzrokovala manju štetu, bez žrtava", rekao je portparol ministarstva Saeed Khatibzadeh i dodao da je napad pod istragom.

Iran je ranije saopštio da je "u koordinaciji" s Međunarodnom pomorskom organizacijom Ujedinjenih nacija, "Saviz" kao "civilni brod raspoređen u regionu Crvenog mora i Adenskog zaliva da bi se osigurala bezbednost" plovnih puteva.

"Ovaj brod je služio kao logistička stanica - tehnička i logistička podrška - Irana u Crvenom moru", dodao je iranski predstavnik.

Izraelski zvaničnici odbili su da komentarišu napad na brod, kao i iransko preduzeće koje je njegov vlasnik.

Centralna komanda oružanih snaga SAD je rekla da je upoznata sa izveštajima o napadu na brod i da američke snage nisu umešane.

Ovo je poslednji u nizu zabeleženih napada na brodove u izraelskom ili iranskom vlasništvu od kraja februara, za koje su obe strane optužile drugu.

Po podacima sajtova koji prate kretanje brodova, "Saviz", u vlasništvu državne kompanije Irana "Shipping Lines", doplovio je u Crveno more još krajem 2016. godine, a narednih godina polako otplutao sve do uz obalu afričke države Eritreje.

"Saviz" je bio pod međunarodnim sankcijama do iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine, kada je Teheran oslobađen sankcija u zamenu za ograničavanje obogaćivanja uranijuma.

Prethodna vlada SAD, predsednika Donalda Trampa, kasnije je obnovila američke sankcije protiv broda "Saviz" u okviru svoje odluke da se jednostrano povuče iz međunarodnog sporazuma s Iranom.


XS
SM
MD
LG