Naslovna / Lepota

Trikovi za negu kovrdžave kose

Priredio/la: M. R.|17:00 - 07. 04. 2021.

Kovrdžava kosa traži malo drugačiju negu za razliku od ravne ili blago talasaste, i uopšte „ne voli“ suvoću, sulfate i teške hemikalije

kovrdžava kosa - nega- mali trikovi-lepota Verovatno vam svi zavide na kovrdžavoj kosi a ne znaju da njena nega nije jednostavna Foto: Unsplash

Kovrdžava, talasasta ili loknasta kosa ipak zahteva malo kompleksiju negu od „obične“. Međutim, to se ne odnosi na preskupe preparate već uglavnom na izbegavanje nekih rutina koje su za ravne kose preporučljivije. Važno je da nadoknađujete njenu vlažnost jer je suvoća najveći problem ovakve kose, kao i da koristite šampone i regeneratore bez sulfata i teških hemikalija.

Evo i nekoliko jednostavnih trikova koji će pomoći da sa ovom nemirnom i često neukrotivom kosom imate što manje muka, a da budete zadovoljni i ponosni zbog njenog izgleda.

Nemojte je svakodnevno češljati

Izbegavate da češljate kosu često, posebno ako imate sitnije i intenzivnije lokne, a visok volumen kose. Umesto toga, dobro je raščešljajte pre pranja.

Redosled upotrebe preparata

Kosu najpre dobro operite šamponom, nakon toga tretirajte regeneratorom, a nakon toga ponovite šampon još jednom. Ovo je odličan trik da kosa dobije hidrataciju i zadrži volumen, a da je efekat regenaratora ne opusti previše, kako se lokne ne bi razvukle i izgubile formu.

Priprema za sušenje

Ostavite kosu zamotanu u peškir desetak minuta blago, preko njega prstima kupeći vodu koja je na njoj ostala. Nemojte je agresivno cediti, to je proces kojim kosu mučite i možete da izazovete opadanje. Nakon toga, lagano je protresite prstima i nanesite neki od preparata uz savet sa frizerom – neka to bude ono što već dokazano vašoj kosi odgovara u odnosu na njenu suvoću (pena, malo voska, neke silikonske kapi).

Sušenje

Ako imate dovoljno vremena, najidealnije je da je joj pružite priliku da se osuši na vazduhu, bez upotrebe fena. Ako morate da je osušite uz upotrebu aparata, neka to nikada ne bude najjače izduvavanje, i poželjno je da uvek koristite difuzer. Kosu, takođe, možete dok sušite prirodno, lagano gužvati prstima.

Slana voda

Obična, tzv. „tvrda voda“ je najveći neprijatelj kovrdžave kose. Modne blogerke su pre nekog vremena potvrdile blagotvoran uticaj slane vode na ovaj tip kose. Probajte – dodajte u jednu količinu vode koju ćete iskoristiti za ispiranje malo morske soli, i ne brinite, regenerator će se pobrinuti za njeno hidriranje, a ako vam se čini da će je so učiniti suvljom – neće.

Koristiti maske za dubinsko hidriranje kose

Što se tiče preparata, najvažnije je da se ne koristi previše njih – ograničite se na regenerator i neku masku, oni će biti dovoljni da hidriraju kosu i sačuvaju formu kovrdža. Maske nemojte držati duže od 15 minuta, a efekat će pojačati korišćenje kape za tuširanje. Takođe, ovo ne bi trebalo praktikovati, pa ni prati kovrdžavu kosu češće od dva puta sedmično.

Ne preterujte sa voskom i uljima i nikako je koristite peglu ili presu

Prekomerna upotreba ovakvih preparata može, osim efekta masne kose, da utiče na rasformiravanje i opuštanje lokni. Najvažnije je pronaći meru uz korišćenje preparata na koji vaša kosa dobro reaguje – to ćete, jednostavno, umeti da prepoznate.

U redu je kovrdžavu kosu povremeno ispraviti, ali je ono što može skoro potpuno da je uništi, česta upotreba tzv.suvog ispravljanja – presom ili peglom. Ovako kosu možete trajno uništiti, izvući joj vlagu, ili je prosto „spržiti“, a lokne će izgledati, narodski rečeno, kao froncle.

Oporavak kovrdžave kose koja je oštećena

Ako ste ipak u nečemu od navednog preterali i oštetili kosu, za njen oporavak biće vam potrebni vreme, strpljenje i adekvatni preparati. Oporavak ovakve kose može da traje više meseci, pa i godina. Ne nasedajte na reklame o brzom i čudesnom oporavku, posebno u velikoj meri oštećene kose.

Što se tiče preparata, u slučaju oštećene kose oni jesu važni, ali su najvažniji pametan izbor i kombinovanje. Razna ulja mogu da budu od pomoći (posebno arganovo ili kokosovo), a preporučuje se da budu hladna, tj.nerafinisana. Pakovanja su takođe u redu, ali hidratantna, ne proteinska. Šamponi obavezno, kao i za zdravu kovrdžavu kosu, bez sulfata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo