Nema više razloga da se ne vakcinišu i trudnice, posebno ova kategorija

To što je od kovida u nedelju u KBC "Dragiša Mišović" preminula porodilja jasan je znak da od koronavirusa niko nije zaštićen i da može da bude jednako poguban za osobe oba pola i svih uzrasta. Na sreću, najnovija istraživanja su pokazala da i trudnice i porodilje mogu da se vakcinišu, kao i da zaštitna antitela prelaze preko placente na fetus, tj. sa majčinog mleka na dete.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2021.

10:58

Nema više razloga da se ne vakcinišu i trudnice, posebno ova kategorija
Foto: Depositphotos/Milkos

Pogotovo sad, kada postoje ovi podaci, mada je savetovano i ranije, date su preporuke da se vakcinišu trudnice i na taj način zaštite od infekcije kovidom i eventualnog letalnog ishoda.

Ginekolog i genetičarka dr Mima Fazlagić jedna je od onih koja je od početka bila uverena u bezbednost vakcina po buduće i novopečene majke.

"Od početka smo znali po mehanizmu dejstva Fajzerove i Modernine vakcine da su bezbedne, pogotovo te izrađene na novoj tehnologiji, nemaju nikakav štetni efekat, ali po zakonskoj proceduri, morale su vakcine da prođu sva istraživanja i testove da bi bile odobrene za trudne žene. Virus ne utiče štetno na dete jer nema vertikalnu transmisiju, dokaz za to su i teško bolesne trudnice koje su rodile zdravu decu. Pre dve nedelje dobili smo i preporuku Svetskog udruženja ginekologa da buduće majke mogu da se vakcinišu", rekla je za B92.net doktorka Fazlagić.

Ona ih jednako preporučuje i parovima koji su u proceduri za vantelesnu oplodnju.

"Nema nikakve opasnosti od vakcine, a Sars-CoV-2 izaziva teška oštećenja srca i pluća i to ne treba zaboraviti."

Istog mišljenja je i dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK u Višegradskoj, pogotovo što se, kako kaže za B92.net, ispostavilo da trudnice imaju težu kliničku sliku od kovida 19, odnosno teže simptome i da su češće na kiseoniku i respiratoru, zbog čega je i razmatrana i vakcinacija trudnica, iako toga u početku nije bilo, jer su one osetljiva kategorija. On se takođe osvrnuo na studiju sa Fajzerovom i Moderninom vakcinom na ženama koje su ubrzo nakon vakcinacije ostale trudne i istakao da je na ginekologu da proceni od slučaja do slučaja da li je neka žena više kandidat za vakcinu, ali se on svakako zalaže za to.

"Pokazalo se da vakcina ne utiče ni na koji način na trudnoću i plod. Prema tim podacima, zaključeno je da je bezbedna, ali tek ćemo imati šire studije i više podataka. Međunarodna federacija ginekologije i akušerstva FIGO poručila je ginekolozima da preporuče trudnim ženama da se vakcinišu, posebno u onim grupama koje imaju veći rizik od oboljevanja, a tu spadaju gojazne, hipertenzivne i one koje boluju od šećerne bolesti. Ginekolog treba da odmeri rizike kod žena koje imaju ovakve bolesti, ali i kod onih koje žive ili rade tamo gde mogu da budu više izložene virusu da im preporuči imunizaciju, a žena na kraju sama odlučuje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: