Najnovije vesti
Vesti Politika
Vučić zahvalio Grčkoj na kontinuiranoj podršci Beogradu ka evrointegracijama

Vučić zahvalio Grčkoj na kontinuiranoj podršci Beogradu ka evrointegracijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je grčkom ministru spoljnih poslova Nikosu Dendijasu na kontinuiranoj podršci Grčke Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i na intenzivnom angažovanju u EU s ciljem sprovođenja aktivnije politike proširenja.

Slušaj vest
0:00/ 0:00

Vučić je istakao da Srbija visoko ceni principijelnu i poznatu Grčku poziciju po ovom pitanju, kao i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracije Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

U razgovoru o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je naglasio da je postizanje kompromisnog rešenja jedini način da se u regionu dođe do trajnog mira i stabilnosti, saopšteno je iz pres-službe predsednika Srbije.

Pročitajte još

Vučić je izrazio zadovoljstvo uzlaznim trendom odnosa i saradnje Srbije i Grčke, koji su dostigli najviši nivo i imaju karakter strateškog partnerstva, kao i što Grčka ostaje jedan od najvećih investitora u privredu Srbije sa oko 2,2 milijarde evra investicija u različitim oblastima.

Dendijas je istakao stav Grčke da što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona.

Grčki ministar je čestitao Srbiji za izrazito uspešan proces vakcinacije stanovništva i dodao da očekuje da će se time stvoriti uslovi da se, uz poštovanje epidemioloških mera, omogući putovanje srpskih turista u predstojećoj turističkoj sezoni.

Šefovi diplomatije Grčke i Kipra sa Selakovićem obišli Hram

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas popodne sa šefovima diplomatije Grčke Nikolasom Dendijasom i Kipra Nikosom Hristodulidisom obišao je Hram svetog Save i upoznao ih sa detaljima gradnje i unatrašnjim izgledom najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu.

Visoku delegaciju primili su predstavnici SPC-a, a grčki i kiparski gosti su već na ulasku pokazali interesovanje za svaki detalj u Hramu.

Selaković i predstavnici SPC upoznali su članove delegacije sa istorijatom izgradnje hrama i radovima koji su u toku u severnom delu hrama, a visoki gosti iz Grčke i Kipra imali su priliku da vidi i ikonu čuvenih srpskih svetiteljki sv. kneginje Milice, sv. Anastasije i sv. Angeline urađenu u mozaiku, ali i ikonu sv. Spiridona čuvenog grčkog svetitelja.

Ministri diplomatije nisu krili oduševljenje mozaikom koji se prostire na površini od 15.000 kvadratnih metara, a ministar Dendijas je utiske prokementarisao rečima da je oduševljen i da hram a posebno mozaik izgledaju spektakularno.

Na kraju posete hramu , predstavnici SPC darovali su goste, na čemu se posebno zahvalio ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis.

Nakon posete Hramu delegacija se uputila u nekadašnji PKB, kompaniju "Al Dahra" u Padinskoj Skeli.