Nedelja, 28.03.2021.

13:28

Novi Sad: Ove školske godine biće upisan 181 učenik više

Upis učenika u prvi razred osnovne škole počeće 1. aprila i trajaće do 31. maja, a u đačke klupe će sesti deca koja su rođena od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Izvor: dnevnik.rs

Novi Sad: Ove školske godine biće upisan 181 učenik više
Ilustracija: Depositphotos, racorn

Deca starija od sedam godina se mogu upisati u prvi razred, ali je potrebno priložiti obrazloženje zbog čega ono nije krenulo u školu na vreme, kao i da li je iz nekog razloga prethodno odgođen upis u prvi razred u skladu sa zakonom.

Kako piše novosadski Dnevnik, prema podacima Gradske uprave za obrazovanje, u odnosu na lane, ove školske godine biće upisan 181 učenik više, pošto je prošle godine u prvi razred pošlo 3.771 dete, dok se ove godine planira upis 3.952 mališana na teritoriji Novog Sada.

Kako su objasnili iz Uprave, u skladu sa situacijom izazvanom koronavirusom, testiranje će se organizovati putem portala e-Uprava, gde će roditelji moći da izaberu termin za testiranje i sve obaviti u jednom danu. Imajući u vidu da se deca upisuju elektronskim putem, svu neophodnu dokumentaciju (izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta, dokaz o prebivalištu roditelja) obrazovna ustanova pribavlja službenim putem, što znači da roditelji ne moraju lično da je donose u obrazovnu ustanovu, osim u slučaju kada se lekarski pregled deteta obavio kod privatnog lekara. Prvaci će imati mogućnost, kao i lane, da se upišu do početka školske godine.

Kada je reč o Danu otvorenih vrata, kada budući prvaci i njihovi roditelji mogu da posete izabranu školu, ove godine obrazovne ustanove, u skladu sa epidemiološkom situacijom, organizuju je onlajn. Na njihovim sajtovima se mogu naći odgovori na najčešća pitanja roditelja, detalji oko realizovanja nastave, vannastavnih aktivnosti, sekcija, a pojedine osmoletke održavaju i onlajn radionice za buduće prvake i njihove roditelje na društvenim mrežama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: