Najnovije vesti
Vesti Društvo
Kasni isplata za nezaposlene

Kasni isplata za nezaposlene

drustvo

BEOGRAD - Isplata novčanih naknada za privremeno nezaposlene u Srbiji kasni puna tri meseca. Korisnicima u Beogradu i jednom broju privremeno nezaposlenih u Nišu ovih dana isplaćene su naknade za maj, dok će isplata korisnicima u drugim gradovima Srbije zavisiti od priliva novca - rečeno je 'Blicu' u Republičkom zavodu za tržište rada.

U Zavodu objašnjavaju da je jedini razlog kašnjenja isplata slab dotok novca i dodaju da je isplata novčanih naknada za privremeno nezaposlene prioritetna finansijska obaveza Zavoda.

- Mi smo zakonski obavezni da isplaćujemo naknade onima koji su kao tehnološki višak ili zbog stečaja firme ostali bez posla, i tek kada izmirimo obavezu prema njima isplaćujemo i druga davanja - kažu u Zavodu za tržište rada.

Do sada je za ovu namenu mesečno trebalo obezbediti oko 240 miliona dinara, ali se očekuje da, zbog novog obračuna zarada i stalnog povećanja broja korisnika novčane naknade, mesečna suma ubuduće bude još i veća. Od ukupno 1,4 milijarde dinara koliko je Zavod prihodovao za prvih šest meseci, 1,3 milijarde potiče od plaćanja doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Dotacije iz republičkog budžeta iznosile su 45,9 miliona, što je manje od trećine sume planirane za ovu godinu.