Dostupni linkovi

Frilenseri za učešće u izradi zakona, ne žele plaćati porez retroaktivno


Udruženje radnika na internetu u novembru prošle godine predalo je svoje zahteve Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je najvažniji da se poreska kontrola prihoda radnika na internetu ne radi sve dok se ne uredi zakonski status te kategorije radnika.
Udruženje radnika na internetu u novembru prošle godine predalo je svoje zahteve Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je najvažniji da se poreska kontrola prihoda radnika na internetu ne radi sve dok se ne uredi zakonski status te kategorije radnika.

Udruženje radnika na internetu prihvatilo je poziv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da učestvuje u radnoj grupi za izradu novog zakona o radu, ali ne odustaje od svojih zahteva u vezi sa oporezivanjem ove vrste poslova, saopštilo je to udruženje.

"Juče smo odgovorili na poziv za učešće u radnoj grupi i naglasili da čvrsto stojimo u nameri da učestvujemo u izradi zakona, koji će nam omogućiti da postanemo jednaki sa drugim građanima i u pravima i u obavezama, ali da je za nas primarno da Vlada odustane od oporezivanja radnika na internetu u prethodnih pet godina, rekao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

"Nezamislivo je da prihvatimo poziv koji smo dobili od Ministarstva za rad za izradu zakona o oporezivanju radnika na internetu, a da prethodno nismo završili pregovore sa Vladom Srbije o povlačenju predloga da nas Ministarstvo finansija oporezuje retroaktivno", rekao je Pogačar agenciji Beta.

Dodao je da je Udruženje u novembru prošle godine predalo svoje zahteve Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je najvažniji da se poreska kontrola prihoda radnika na internetu ne radi za prethodni period, odnosno sve dok se ne uredi zakonski status te kategorije radnika i ne usvoji odgovarajući poreski model.

"Pregovori sa Vladom Srbije otpočeli su 15. januara ove godine i trajali su tri nedelje, a okončani su predlogom Vlade koji smo odbili jer je apsolutno neprihvatljiv i tera nas u dužničko ropstvo narednih deset godina, a moguće i mnogo duže", rekao je Pogačar.

Istakao je da je udruženje "jasno i glasno reklo i mnogo puta ponovilo da taj navodni dug nije nastao njihovom krivicom, već greškama Poreske uprave".

Poreski udar na frilensere u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Na poslednjem sastanku Udruženja radnika na internetu sa predstavnicima Vlade Srbije 5. februara nije postignut dogovor u vezi sa plaćanjem poreza radnika na internetu.

Država je "frilenserima" ponudila reprogram duga, uz otpis kamate i otplaćivanje duga na rate tokom deset godina, kao i obustavu svih postupaka oko naplate poreza do aprila, kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana.

Tim izmenama bi bilo predviđeno da "frilenseri" za proteklih pet godina i za tekuću godinu otplaćuju poreze i do 10 godina na rate, kao i doprinose koji su za "frilensere" najsporniji.

Pogačar je rekao da će u slučaju da ne bude povučen taj predlog Vlade Srbije o retroaktivnom oporezivanju Udruženje nastaviti proteste jer je u toku dogovor sa sindikatima.

XS
SM
MD
LG