Novi Pazar: Polovina testiranih pozitivna 1Foto: Beta/Masanori Jošida (arhiva)

Prethodni dan je u Novom Pazaru bio rekordan po broju primljenih osoba zaraženih koronavirusom. Hospitalozovano je 24 – 14 iz Novog Pazara,6 iz Raške,3 iz Sjenice i 1 iz Beograda). Na kućno lečenje je otpuštena 21 osoba.

Kovid odeljenja u Opštoj bolnici i Novopazarskoj Banji su sve punija, posebno je to karakteristično za privremenu bolnicu u banji,gde su smešteni oboleli sa lakšom kliničkom slikom i juče ih je bilo 42. Na respiratorima je 6 pacijenata i 2 su na kiseoničkoj terapiji. Od posledica virusa korona preminuo je još jedan Novopazarac i to je peta žrtva za poslednja dva dana – 4 iz Novog Pazara i 1 iz Tutina.

Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da je, u poslednja 24 sata, 66 osoba testirano brzim antigenskim testovima iz brisa nosa i da je kod 30 potvrđeno prisustvo kovid 19. Rezultati testiranja PCR metodom još nisu poznati za 52 uzorka.

U kovid ambulantama sve više je prvh pregleda. Juče je pregledano 179 pacijenata, sa simptomima koronavirusa bilo je 93.

Iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ), koji je nadležan i za opštinu Tutin, stalno apeluju na pridržavanje protivepidemioloških mera i pozivaju stanovništvo da se vakciniše. Svih vakcina ima dovoljno, međutim, odziv je i dalje nezadovoljavajući. Na području Novog Pazara je, do sada, imunizacijom obuhvaćeno oko 5.000 ljudi ili oko pet odsto od ukupnog broja stanovnika, a u tutinskoj opštini vakcinisanih i revakcinisanih je samo tri procenta.  Upozorava se na jak antivakcinalni lobi, među kojima ima i zdravstvenih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari