Život

Žena iz srpskog sela: Dođe mi da ofarbam još neko slovo u kalendaru

Žena iz srpskog sela: Dođe mi da ofarbam još neko slovo u kalendaru
Foto: Printscreen video RTS | Žena sa sela o 8. martu: Dođe mi da ofarbam još neko slovo u kalendaru

Žene na selu rijetko kad su vlasnice zemlje, ali zato na njoj rade ravnopravno sa muškarcima, pa i više od njih. Spomenku je sa 15 godina otac naučio da vozi traktor, ore, tanjira i brna.

"Nekada se desi da iz kreveta izađemo ujutru i uveče se vratimo u njega, ne ulazimo u kuću uopšte", priča Spomenka Borković iz Culjkovića kod Šapca za RTS.

Kako kaže prvo se hrani stoka, onda dolaze radnici, posebno kad je branje jagoda, tad je malo užurbaniji tempo.

"Nekad se desi i da moramo i na svetac da radimo, ali gledamo da to izbegavamo, pošto se po pravoslavim običajima ta crvena slova poštuju, a nekad mi dođe da i sama ofarbam slovo u kalendaru, da bi se čisto odmorili", kaže Spomenka povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Iako je među preduzetnicima u Srbiji i dalje mnogo više muškaraca, posljednjih godina sve češće se i žene odlučuju da započnu sopstveni posao.

"Danas postoji jako puno podrške, startap preduzećima, mladim preduzetnicima, pre svega ženama preduzetnicama i to treba iskoristiti, jer žensko preduzetništvo nije resurs koji je u našoj zemlji dovoljno iskorišten", ističe Ljiljana Matković iz Udruženja poslovnih žena "Kreativna vizija" iz Loznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije