08. mart  2021. 21.43  | Izvor: FoNet

Velike promene u Ligi šampiona od 2024. godine

MILANO -

Prvi čovek Juventusa Andrea Anjeli potvrdio je posle današnjeg sastanka Udruženja evropskih fudbalskih klubova da će Liga šampiona biti drastično promenjena od 2024. godine.

"Svi planovi su praktično gotovi i formalna potvrda promene formata očekuje se za par nedelja. Postoji još samo jedan detalj oko kojeg nema konsenzusa, ali i oko toga će se postići dogovor", rekao je Anjeli novinarima, preneo je Index .

On je objasnio da će u novoj Ligi šampiona igrati 36 timova, ali više neće biti grupa, već će se primenjivati takozvani "švajcarski model", kao u šahu. Svaki tim odigraće deset utakmica, a protivnici će se određivati uoči svakog kola.

Posle desetog kola igrala bi se osmina finala, kao i sada, a u tu fazu takmičenja ušlo bi osam najbolje plasiranih klubova i osam pobednika razigravanja u koje bi ušli klubovi od 9. do 24. mesta.

Za klubove koji ne spadaju u elitu loša vest je da gotovo sigurno više neće biti kvalifikacija. Garantovano učešće imaće 32 tima iz najjačih evropskih liga, a Anjeli je danas rekao da će se preostala četiri mesta deliti tako da se dva dodele klubovima prema rang listi UEFA, jedno mesto dobila bi petoplasirana liga, a poslednje bi dobila sledeća liga na rang listi UEFA koja nema nijednog predstavnika.

Prihvatanjem ovog sistema takmičenja UEFA je izašla u susret najvećim evropskim klubovima koji su pretili osnivanjem svoje "superlige", što bi za evropsku kuću fudbala bio veliki finansijski gubitak.

Tagovi