Momirović: Za aerodrom u Nišu 1,4 milijarde dinara 1Foto: Beta/ Djordje Krstic

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da je Vlada Srbije u 2021. godini za razvoj vazdušnog saobraćaja opredelila 4,2 milijarde dinara, što je najveći iznos do sada, a od toga 1,4 milijarde dinara je namenjeno je za aerodrom Кonstantin Veliki u Nišu, saopštilo je ministarstvo.

Momirović je u Nišu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski obišao aerodrom i lokaciju stanogradnje za pripadnike bezbednosti Srbije, kompleks Stevan Sinđelić, a ocenili su da se uprkos globalnoj situaciji sa avioindustrijom radi na proširenju kapaciteta i na izgradnji novog tornja kontrole leta.

Kako je saopšteno, Momirović je izrazio nadu da u oporavak avioindustrije, uprkos gubicima usled pandemije korona virusa i zabeleženog pada putnika od čak 93 odsto u januaru 2021. godine u odnosu na isti period 2020, ali i u kapacitete i mogućnosti i prosperiteta aerodroma u Nišu.

„Ovaj aerodrom projektovan je 1986. godine, i mislim da se na ovom mestu vidi koliko smo mi dobro ispregovarali sa Vansijem, jer nismo odustali od toga da razvijamo druge aerodrome pored toga što smo našli najboljeg mogućeg partnera za Beograd. 2019. je bila najbolja godina za avio-saobraćaj za aerodrom Кonstantin Veliki kada smo imali oko 420.000 putnika“, rekao je Momirović.

U saopštenju je navedeno da u narednom periodu počinje nadogradnja novih 7.000 metara kvadratnih i adaptacija postojećih 2.100 kvadrata terminalne zgrade aerodroma, za šta je iz budžeta Srbije izdvojeno 12 miliona evra. Zgrada će biti kapaciteta 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži šest vazduhoplova istovremeno.

U novembru 2021. počinju radovi i na izgradnji Tornja aerodromske kontrole letenja Niš, a obezbedjeno je 450 miliona dinara iz budžeta Srbije za izradu projektno-tehničke dokumentacije, uključujući i studiju izvodljivosti kao i neophodna sredstva, dodaje se u saopštenju.

Direktor aerodroma Кonstantin Veliki Mihajlo Zdravković rekao da su radovi na instalaciji dodatnih 720 metara sistema svetlosnog obeležavanja u završnoj fazi, a time će uslovi sletanja na niški aerodrom biti poboljšani, i sa sadašnjih 800 smanjeni na 550 metara u uslovima loše vidljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari