Ekonomija

0

Krkobabić: 500 miliona dinara za zadruge u Srbiji, očekuje se interesovanje žena

Autor: AP

Izvor: Beta

Krkobabić: 500 miliona dinara za zadruge u Srbiji, očekuje se interesovanje žena

Izvor: Foto: Beta /Milan Obradović

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da će uskoro biti raspisan javni poziv za sve zadruge u Srbiji da konkurišu programima za ukupno 500 miliona dinara.

Krkobabić je na prijemu povodom Medjunarodnog Dana žena u Palati Srbija rekao da Ministarstvo priprema mere koji će bitno popraviti položaj stanovnika sela Srbije, a pre svega žena.

"Iznos namenjenih sredstava je 7,5 miliona dinara za novoformirane ženske zadruge i 15 miliona dinara za postojeće zadruge, za kupovinu opreme, mehanizacije, zasada i drugo", naveo je ministar.

Po njegovim rečima, razmišlja se i o merama o principima pozitivne diskriminacije, gde bi se umanjio PDV kako bi žene bile konkurentne na tržištu, kao i da odredjene ženske zadruge budu oslobodjene poreza, doprinosa, firmarina sem doprinosa za penzijsko, socijalno i invalidsko osiguranje.

Krkobabić je istakao i da je bitno da se poziciju žena u Srbiji maksimalno izjednači s muškarcima u konkretnim stvarima, poput radnog odnosa, penzijskim i invalidskim osiguranjem.

"Ukoliko želimo da selo ponovo oživi, mlade žene u odredjenom vremenskom periodu moraju da imaju snažnu pomoć države, a sa tim setom mera koje ćemo definisati za odredjene oblasti daćemo vetar u ledja zadrugama da se formiraju i uspešno posluju", objasnio je Krkobabić.

On je kazao i da je žensko zadrugarstvo danas veoma značajno, jer pokazuje da žene žele da ostanu na selu, da su uporne i vredne, ali da je takodje neophodno da država to i podrži, finsijskim i zakonskim rešenjima.

Krkobabić je izrazio i očekivanje da će od 50 do 60 zadruga, čije je otvaranje planirano ove godine, "pristojan broj" biti ženskih.

Kroz program "500 zadruga u 500 sela" do sada je u Srbiji osnovano 828 zadruga, 152 zadruge pomognute su bespovratnim sredstvima iz budžeta.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Dragan Škorić izjavio je da žene kreiraju budućnost sela, jer su agilnije i mnogo više rade od muškaraca različite poslove.

"Treba da omogućimo da žene budu srećne i aktivne, da radjaju i da ih stimulišemo na to", rekao je on.

Prema njegovim rečima penzije žena u Srbiji su mnogo manje od onih koje imaju muškarci, a mnoge ih i nemaju.

"Hajde da stvorim uslove da bar u tom segmentu muškarci i žene budu izednačeni, rad žena treba da bude mnogo više cenjen", zaključio je Škorić.

Direktorka ženske zadruge iz Babušnice "Darovi Lužnice", Karolina Stamenković, navela je ta zadruga od države dobila 7,3 miliona dinara.

"Našu zadruga okuplja 15 žena koje su sa invaliditetom ili socijalno ugrožene, one se bave organskom proizvodnjom za koju su dobile plastenike", objasnila Stamenković.

Ona je navela da te žene u svojim domaćinstvima proizvode organsko povrće za zimnicu.

Iz programa 500 zadruga u 500 sela dodeljeno je 14,7 miliona dinara za dve ženske zadruge u Srbiji, ("Darovi Lužnice" i "Kosjerka") od ukupno 10 zadruga koje posluju u Srbiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR