Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:27, 8. 3. 2021.

| Društvo

Kućice za prodaju suvenira premeštene na niški Kej, ne zna se ko je doneo odluku o novoj lokaciji

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
kućice
Premeštene na travnatoj površini tik uz pešačku stazu; foto: T. T.

Drvene kućice koje su tokom novogodišnjih praznika na Trgu kralja Milana u Nišu služile za prodaju raznih rukotvorina, osvanule su na drugoj lokaciji – na Keju na Nišavi i to na travnatoj površini tik pored staze za pešake. Iako je za projekat "kućice suvenira" bila zadužena Turistička organizacija Niš, tamo kažu da je njihov posao samo funkcionisanje i promocija kućica, a za pitanje lokacije loptu prebacuju gradskom urbanisti. Međutim, urbanistkinja Tanja Obradović ističe da kućice još nemaju trajno mesto i da su iz TON-a, prilikom planiranja, morali da predlože nekoliko lokacija građanima, ali i onima koji su zaduženi za urbanizam.

Gotovo ceo "drvored" na Keju napravile su kućice koje služe za prodaju suvenira, a ko je predložio ovu lokaciju nije poznato jer nadležni prebacuju odgovornost. Nišlije na društvenim mrežama negoduju jer su postavljene na zelenoj površini, kao i na mestu gde su klupice. kućice Novo mesto - Kej; foto: T. T.

Iz Opštine Medijana navode da je za njihovo premeštanje sa Trga kralja Milana bila zadužena Turistička organizacija Niš. Međutim, direktorka TON-a Danka Milojković navodi da oni "nemaju nikakve veze sa prebacivanjem".

Turistička organizacija je zadužena za funkcionisanje i promociju kućica, one treba da predstavljaju promociju starih i umetničkih zanata, to je deo naše ingerencije. Što se tiče prebacivanja, to radi komunalno preduzeće "Mediana", a sve ostalo u skladu sa planovima urbanističkim. "Mediana" je za prevoz kućica, gradski urbanista za njihovo lociranje, a TON za njihovo funkcionisanje –navodi Milojković.

Dodaje da se TON bavi time da ulica suvenira bude reprezentativna, da turisti znaju gde se nalazi i da je u blizini Tvrđave.

Poenta cele ulice suvenira jeste da se nalazi negde u centru grada. To pored reke jeste koncept razvoja grada, da se grad spusta na reku, zasto baš tu , da l’ je s leve, desne, s koje strane, ja zaista nemam toliki uticaj na to – istakla je Milojković.

kućice Iz trave rastu kućice; foto: T. T. Zašto su kućice zauzele lokaciju na Keju i to na travi, novinari Južnih vesti upitali su i glavnu gradsku urbanistkinju Tanju Obradović, ali je ona navela da je sramotno što iz Turističke organizacije prebacuju odgovornost na nju.

Oni su zaduženi za ceo projekat, a ja sam uključena samo u delu određenih stvari, s obzirom da Turistička organizacija stalno problem tih postavljanja kućica, koje je trebalo da se zaplaniraju, kada počinjete da radite neki projekat, morate da znate i gde im je privremeno stanje, a gde im je trajno, oni to nisu uradili uopšte na početku, a sada se šetaju kućice po gradu – kaže Obradović.


Urbanistkinja: Mesto im je u Tvrđavi

Iako je direktorka TON-a navela da kućice treba da se nalaze u blizini Tvrđave, urbanistkinja kaže da je po projektu Turističke organizacije njihovo mesto u Tvrđavi.

Ovo je takođe privremeno rešenje, zato što se za trajnim rešenjem tragalo za jednim od potencijalno najboljih rešenja- to je Tvrđava i postavljanje te ulice suvenira kako je TON u projektu zamislio, međutim tamo je problem sa obezbeđenjem, to jest sa video -nadzorom. S obzirom da je sada u toku izrada video-nadzora, gledaćemo da taj video -nadzor kad se bude uradio, ne znam sada u kojoj je fazi, da bude tamo – poručuje Obradovićeva.

Za sada, kaže, kućice nemaju trajnu lokaciju, pa kaže da je Turistička organizacija trebalo da jasno definiše šta će biti sa kućicama nakon Nove godine. kućice Obradovićeva navodi da je njihovo mesto u Tvrđavi; foto: T. T.

U tom projektu je trebalo da predvidi- imamo izradu 10 kućica i nakon toga one se privremeno postavljaju na Trgu, a posle Nove godine gde? I u tom momentu planiranja oni su trebali da urade i da kažu - evo vam 10 lokacija i da daju možda opciju građanima da izaberu koja im se najviše sviđa, da daju nama koja nam se sviđa i da se na taj način, da ne kažem demokratski, ljudski opredeli lokacija, a ne na ovaj način – ističe ona.

S druge strane, Milojkovićeva ističe da iz Turističke organizacije osluškuju potrebe njihovih Udruženja i mogućnosti Grada, pa se prema tome određuje lokacija.

Za sada je poznato da su kućice prebacili radnici JKP Mediana, a ko je naložio njihovo prebacivanje ostaje otvoreno pitanje, kao i to do kada će na tom mestu zaklanjati travnati deo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    09:33 // 9. 3. 2021.

    Vazno je da su placene iz budzeta i da su nabavljene na namestenom tenderu (ako ga uopste bilo), a sada gledaju da ih se otarase

  • Nislija

    07:18 // 9. 3. 2021.

    Svidja mi se sto se sve radi pod okriljem noci. Posteno sve.

  • Mara

    05:18 // 9. 3. 2021.

    Sramota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: