Gadgets

Novi Huawei telefoni od aprila bez Androida

Novi Huawei telefoni od aprila bez Androida
Foto: Tanjug/AP | Novi Huawei telefoni od aprila bez Androida

Kompanija Huawei će od aprila odbaciti Android operativni sistem sa svojih nadolazećih uređaja. Taj potez je svakako odgovor na sankcije koje je kineskoj kompaniji nametnula američka administracija 2019. godine, a koje su spriječile saradnju Huaweija s kompanija iz SAD-a, uključujući i Google.

Huawei će umjesto Android 11 operativnog sistema koristiti vlastiti Harmony OS softver. Novost je objavljena tokom predstavljanja novog Mate X2 fleksibilnog uređaja.

Iako će Mate X2 isprva sadržavati Android operativni sistem, korisnici će se moći prebaciti na HarmonyOS u aprilu kad sistem postane službeno dostupan, prenosi Express.

Huawei već neko vrijeme korisnicima nudi alternativu za Google servise, počevši od App Gallery trgovine koja predstavlja ekvivalent Play Storeu. App Gallery je značajno napredovao od trenutka objave i sad nudi milione popularnih i službenih aplikacija, uključujući Snapchat, Amazon i TikTok.

Iako u App Gallery trgovini nije moguće pronaći aplikacije kao što su Gmail, Maps ili Docs, kompanija Huawei se trudi riješiti ovaj problem objavom vlastitih verzija aplikacija.

Ostaje nam vidjeti kako će HarmonyOS funkcionisati i može li postati konkurencija Googleu.

(Geek.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije