08. mart  2021. 16.45  →  17.53 | Izvor: Tanjug

Prijem za zadrugarke u Ministarstvu za brigu o selu

BEOGRAD -

Povodom Međunarodnog dana žena, Ministarstvo za brigu o selu danas je upriličilo svečani prijem u Palati Srbija za deset predstavnica ženskih zadruga koje posluju u Srbiji.

video icon

Domaćin skupa, ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod Srbije, Milan Krkobabić, rekao je da se priprema niz programa za poboljšanje uslova života i rada u selima Srbije, navodi se u saopštenju ministarstva.

milan krkobabic jpg

Najavio je da će jedan od pravaca delovanja biti usmeren upravo osnaživanje dragocene uloge žene u opstanku i revitalizaciji seoskih sredina.

Krkobabić je pojasnio da će se briga o ženama na selu pre svega zasnivati na izjednačavanju položaja žena koje žele da zasnuju porodicu na selu sa ženama koje su u radnom odnosu.

"Da mlada žena na trudničkom i porodiljskom odsustvu ima ista prava na pripadajuća primanja kao mlada žena u tom statusu u radnom odnosu. Predložićemo i set ekonomskih mera koje direktno pozitivno diskriminišu ženske zadruge i olakšavaju im poslovanje", rekao je on. Za takve zadruge biće predloženo umanjenje stope PDV-a, da neke od njih budu oslobođene svih poreza, doprinosa, taksi, sem doprinosa za penzijsko-invalidsko i socijalno osiguranje.

"Takođe predložićemo mere iz sfere društvene odgovornosti, da određeni proizvodi budu označeni na poseban način i da kupovinom tih proizvoda dajemo vetar u leđa formiranju i uspešnom poslovanju tih zadruga“, rekao je Krkobabić.

Ministarstvo je navelo da su skupu prisustvovale predstavnice ženskih zadruga iz sela iz okoline Ražnja, Boljevca, Babušnice, Kosjerića, Užica, Pirota, Svilajnca, Inđije, i Bačkog Petrovca.

Direktorka ženske zadruge iz Babušnice istakla je da je pomoć države bila od izuzetnog značaja jer su žene iz tog mesta dobile su priliku da rade u svojim domaćinstvima i proizvedu organsko povrće od koga prave finalne proizvode koje plasiraju preko zadruge.

Od 2017. godine u Srbiji je osnovano 828 zadruga od čega su 152 pomognute bespovratnim sredstvima iz budžeta Srbije.

Sa 14,7 miliona dinara država je podržala dve ženske zadruge od ukupno 10 koje aktivno posluju Srbiji.

Naglašeno je da se u nastavku realizacije državne podrške očekuje da među projektima zadruga bude što više ženskih zemljoradničkih, poljoprivrednih, socijalnih, zanatskih i turističkih zadruga.

Srodne vesti