Provereni recepti Katarine Stojković: Ko je za sirov i zdrav “tviks” kolač?

Kvalitetniji sastojci, zdravije zamene za šećer, dobre masnoće – jednostavno nemate opravdanje da ne isprobate ovaj recept Katarine Stojković

by | mart 8, 2021

Katarina Stojković je autorka bloga Veseli zalogaji i istoimene knjige. Uz nju ćete naučiti kako da izgradite zdrave navike u ishrani dece, ali daleko od toga da su njeni recepti namenjeni samo klincima. Katarina poručuje: “Budite kreativni i pretvorite zdrave obroke u rituale zabave za čitavu porodicu!”

Ko ne voli kombinaciju ukusa čokolade i karamele? Kada se uz to doda još hrskavi keks, ne čudi što je “tviks” mnogima omiljeni slatkiš. Međutim, ukoliko iole vodite računa da se hranite zdravije (a nadamo se da je tako), dovoljno je da pročitate spisak sastojaka na pakovanju industrijske verzije ove poslastice pa da odustanete od nje. (Pročitajte i… Provereni recepti Katarine Stojković: Torta za deset minuta)

Ali, postoji i drugi način da uživate u ovom čoko-karamel hrskavom zadovoljstvu: pripremite ga kod kuće od zdravijih sastojaka. Katarina Stojković na svom blogu otkriva kako. A mi samo možemo da dodamo: hvala, Katarina! Evo i recepta:

TVIKS KOLAČ

Potrebno:

PRVI SLOJ:
1 šolja (od 250 ml) sirovog indijskog oraha
1/2 šolje ovsenih pahuljica
5 kašika agava sirupa (može i med)
4-5 kašika otopljenog kokosovog ulja
prstohvat soli
malo vanile – opciono

DRUGI SLOJ:

1 šolja putera od kikirikija (pečeni kikiriki mutite sa prstohvatom soli dok ne dobijete kremastu strukturu)
1/3 šolje agave sirupa ili meda
3 kašike otopljenog kokosovog ulja
prstohvat soli
malo vanile – opciono

ČOKOLADA:

70 g crne čokolade

PRIPREMA:

1. Usitnite indijski orah i pahuljice da dobijete teksturu brašna. Dodajte ostale sastojke i mutite, da se smesa ujednači. Rasporedite u kalup i stavite u frižider.

2. Umutite sve sastojke za drugi sloj, pa rasporedite preko prve smese i ponovo vratite u frižider.

3. Otopite na pari crnu čokoladu i prelijte kolač.

4. Ostavite da se dobro ohladi pre sečenja i serviranja.

 

Katarina Stojković