Od hitova za Evroviziju do etno muzike 1Foto: M1

Nekoliko nedelja uoči 70. rođendana u Beogradu juče je preminuo kompozitor i muzičar, osnivač grupe Balkanika Aleksandar Sanja Ilić.

Vest je objavio RTS navodeći da je Ilić još jedna žrtva virusa korona među srpskim umetnicima. Datum i mesto njegove sahrane biće naknadno objavljeni.

– Ima li ovo kraja? Potpuno sam šokiran! Sanja Ilić, uz Đoleta Balaševića i Vojkana Borisavljevića, pripada plejadi najznačajnijih muzičara naše zemlje. Iza njega je ostalo mnogo muzike kojom je ostavio neizbrisiv trag u oblasti popa i world musica – kaže za Danas Dragomir Miki Stanojević, Ilićev kolega kompozitor i muzičar iz Bistrik orkestra.

Rođeni Beograđanin, potomak akademika, poznatog srpskog političara i geologa Jovana Žujovića kao i solunca i poslanika kosmajskog kraja Alekse Žijovića, Aleksandar Ilić odrastao je u porodici muzičara.

Njegov otac Miodrag Beli Ilić bio je poznati kompozitor muzike za decu, muzički urednik u Radio Beogradu, koji je pisao i kamernu, orkestarsku, scensku i filmsku muziku, dok je njegov Dragoljub Dragan Ilić, takođe kompozitor, član rok grupe Generacija 5.

Iako je već sa 12 godina napisao muziku na tekst pesnika Dušana Radovića za pesmu koju je pevao glumac Dragan Laković, a već u 16. njegova kompozicija u izvođenju beogradske i jugoslovenske legende Lole Novaković 1968. bila kandidat za pesmu Evrovizije, Aleksandar Ilić odlučio se za studije arhitekture, koje je završio 1975. na Beogradskom univerzitetu.

Muzičku karijeru započeo je u grupama Vragolani i San. Komponovao je pesme za mnoge pevačke zvezde bivše SFR Jugoslavije od Radojke Šverko, Tereze Kesovije, Mikija Jevremovića, Senke i Bisere Veletanlić, Maje Odžaklijevske do Slađane Milošević, Dade Topića, Zdenke Kovačiček, Jasne Zlokić, Zorice Kondže, Nede Ukraden… Pisao je i muziku za filmove i TV serije, a zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem pre nekoliko decenija stvorio je i himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda: „Sve što smo želeli, sve što smo hteli. To su nam dali crveno-beli“.

Njegovi najveći hitovi poznati su i kao „kandidati“ za Pesmu Evrovizije – od „Pesnika mira“ Lole Novaković i „Baj, baj, baj“ Bisere Veletanlić do čuvene „Princeze“, koju su zajedno otpevali Slađana Milošević i Dado Topić.

Do Evrovizije stigle su njegove pesme „Halo, halo“ 1982. u izvođenju grupe Aska i 2018. „Nova deca“, sa kojom je njegova grupa Balkanika ušla u finale ovog evropskog festivala u Lisabonu.

Muzička formacija Sanja Ilić & Balkanika, sastavljena od poznatih, talentovanih muzičara koji sviraju stare instrumente Balkana u kombinaciji sa postavkom rok benda, osnovana je 1998. godine. Prvi koncert održala je 2000. donoseći zvuk koji spaja ritmove Srbije i Balkana sa modernim senzibilitetom.

Prvi album, nastao tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. na kome su sarađivali Gudači Svetoga Đorđa i članovi hora RTS snimani u njegovom kućnom studiju i na „Kolarcu“, Ilić je poklonio PGP-u u ime dugogodišnje saradnje sa ovom izdavačkom kućom.

Osim nastupa na prostoru bivše Jugoslavije Ilić je sa Balkanikom u protekle dve decenije održao više od 500 koncerata u Meksiku, Pakistanu, Rusiji, Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Južnoj Koreji, Indiji, Egiptu, Kini, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Austriji, Tunisu, Alžiru, Luksemburgu, Italiji, Slovačkoj, Turskoj, Rumuniji. Pre dve godine na prvom internacionalnom festivalu Svečana dodela muzičkih nagrada (MAC – Music Awards Ceremony) održanom u beogradskoj Areni, Balkanika je proglašena za najbolju etno grupu u regionu.

Aleksandar Sanja Ilić bio je oženjen glumicom i bivšom mis Jugoslavije Zlatom Petković, koja je iznenada preminula 2012, a potom homeopatkinjom Tatjanom Karajanov.

Ršumović: Korona uzima najbolje

– Sarađivao sam sa Sanjinim ocem Miodragom Belim Ilićem na čuvenoj muzici za emisiju Duška Radovića „Na slovo, na slovo“, kao i u TV seriji „Poletarac“. Tugovao sam za njim kad je otišao 1971. i sad opet tugujem i za Sanjom, sa kojim sam takođe sarađivao. U javnosti je najpoznatija naša himna fudbalskog kluba „Crvena zvezda“. Posle Vojkana Borisavljevića ode još jedan veliki umetnički radnik – muzičar i kompozitor. Ne znam šta korona ima protiv umetnika, te bira i uzima one najbolje – izjavio je za Danas pesnik Ljubivoje Ršumović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari