"Novi Sad - Gas" povodom tragedije u Petrovaradinu: Prepravke instalacija samo uz ovlašćene servisere

Povodom jučerašnje tragedije u Petrovaradinu, kada je zbog curenja gasa nastradao bračni par, preduzeće "Novi Sad Gas" upozorava da se prepravke unutrašnjih gasnih instalacija ne smeju obavljati bez ovlašćenih servisera.
"Novi Sad - Gas" povodom tragedije u Petrovaradinu: Prepravke instalacija samo uz ovlašćene servisere
Foto: Pixabay
Iz tog preduzeća izražavaju duboko žaljenje zbog smrti bračnog para književnika Ileane Ursu Nenadić i Milana Nenadića.
 
Kako navode, "u ovom i u nekoliko sličnih slučajeva uočen je problem održavanja, prepravki i popravki na unutrašnjim gasnim instalacijama, koje građani obavljaju samostalno ili bez asistencije ovlaštenih stručnih servisera, što je uzrok ovakvih i sličnih nemilih događaja".
 
Dodaju da će zbog prevencije takvih tragedija "Novi Sad Gas" sa februarskim računom svim potrošačima uputiti i obaveštenje kako da obezbede unutrašnje gasne instalacije, uz podsećanje da su u obavezi da prilikom svih radova na njima angažuju ovlaštene servisere.
 
"Unutrašnja gasna instalacija obaveza je vlasnika stana ili objekta i distributer, u skladu sa Zakonom o energetici, pruža uslugu kontrole prilikom priključenja potrošača na mrežu. U kasniji postupak održavanja nema uvid, niti bez poziva potrošača može da pruži bilo kakvu pomoć u vidu saveta ili informacije", navodi se u saopštenju.
 
Iz preduzeća su upozorili da su strogo zabranjene sve prepravke i popravke unutrašnjih gasnih instalacija bez prethodne saglasnosti i odobrenja distrubutera gasa.
 
Posebno su istakli da "fasadne kombi bojlere" nikako ne bi trebalo priključivati na dimnjake, jer za to nisu predviđeni, kao što se ne bi smeli koristiti bilo kakvi gasni uređaji koji nemaju termozaštitu.
 
Kao preventivna mera za sprečavanje sličnih tragedija, navodi se da građani mogu da povremeno pomoću sapunice proveravaju spojeve na unutrašnjoj gasnoj instalaciji i da u slučaju da primete neprijatan miris, što može ukazivati na isticanje gasa, pozovu servisera radi utvrđivanja i otklanjanja kvara.
 
"Ukoliko građani primete curenje gasa u kućnom merno-regulacionom setu ili osete karakteristične mirise potrebno je da odmah obaveste distributera gasa radi provere", piše u saopštenju.
 
Građani mogu da se obrate za savet i podršku na telefone 021/641 39 00 i 021/641 19 00. 
 
Podsećamo da je bračni par književnika nađen u nedelju mrtav u njihovoj kući u Petrovaradinu, a uzrok smrti je curenje gasa.
  • Voja

    09.03.2021 08:26
    Curenje
    @Potrosac gasa Znaci da Vam gas curi u zemlji negde.Treba da prodju trasu detektorom i otkriju gde pusta polietilen.
  • Radojica

    08.03.2021 22:44
    Gas ne smrdi
    Samo komentar na recenicu, ako nemas sta pametno da napises cutis...
    Prirodni gas ne smrdi, nema ukus, i nema miris. To sto osecate da smrdi to je pre bio merkaptan, sredstvo za odorizaciju gasa. A sad se koristi tetrahidrotiofen. I zato gas smrdi na pokvarena jaja. Nabavite kanarinca, veoma su osetljivi na prisustvo metana,jeftini su, i traze malo paznje. A i nemaju svi majstori detektore. Danas se svako opisuje kao majstor. A metan je inace u najvecem procentu u sastavu prirodnog gasa.
  • Dark Veber

    08.03.2021 20:52
    Najbolje je ko ima uslove da gorionik drži van stambene jedinice i greje se preko centralnog grejanja i radijatora. Na žalost ovde su u pitanju verovatno one male peći na gas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti