Užice: Postojeća centrala ne radi, za novu zahtev nije podnet 1Foto: Libergraf

Povodom radova na potojećoj mini-hidocentrali na brani Vrutci, na istomenom jezeru koje služi za vodosnabdevanje Užica, i sumnji da je, pored te, u planu gradnja još jedne takve centrale, Grad Užce je saopštio da postojeća ne radi, a da za gradnju nove nije podnet zahtev.

Reakcija lokalne vlasti je usledila nakon što je nevladina organizacija Građanska čitaonica Libergraf pozvala Užičane na protest, povodom radova na postojećoj MHE i sumnji da će se, pored nje, graditi nova centrala.

„Vodosnabdevanje grada ni jednog trenutka nije bilo ugroženo i tako će ostati u budućnosti“, navedeno je u saopštenju gradske uprave.

Radovi na adaptaciji zatvaračnice i ispusta za garantovani ekološki proticaj (biološki minimum) na brani Vrutci, navodi se u saopštenju, izvedeni su kroz plan investicionog održavanja, koje sprovodi JVP Srbijavode.

„Radovi se sprovode kroz godišnji program održavanja brana i inovacija sistema bitnih za normalno funkcionisanje objekta, prvenstveno za potrebe vodosnabdevanja i navodnjavanja, oplemenjivanja voda u malovodnom periodu, protivpožarnoj zaštiti, odbrani od poplava, pa tek onda iskorišćenju
hidroenergetskog potencijala“.

Dodaje se da su ti radovi „izvedeni po projektu Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, koji je ujedno i projektant kompletnog sistema vodosnabdevanja Užica“.

Tim radovima, piše u saopštenju, stiče se uslov da se objekat MHE Vrutci odvoji sa sistema sirove vode, kojim se vrši snabdevanje fabrike vode. Takođe, time se, kako se dodaje, „podiže na viši nivo kontrola zahvatanja vode potrebne za rad MHE, što će se sada automatski kontolisati iz komandne sobe na brani kojom upravlja JKP Vodovod Užice“.

Za izvođenje tih radova, ističe se, „JVP Srbijavode nije podnelo zahtev za izdavanje građevinske dozvole, jer se radovima realizuju kroz investiciono održavanje. Izvode se na objektu koji je na parceli vodnog zemljišta i za koji već postoji izdata građevinska dozvola, od 13.okobra 1982. godine, a na koju se investitor nadovezuje, shodno radovima koje izvodi“.

Navodi se da su „radovi završeni prošle godine u predviđenom roku“.

Dodaje se da je zapisnikom vodne inspekcije, 23.decembra 2019. godine, „korisniku MHE Vrutci naloženo da postupi po vodnoj dozvoli i otkloni nedostatke koje je inspekcija utvrdila“.

„Neophodno je da se korisnik MHE Vrutci, odvoji sa sistema sirove vode kojim se vrši snabdevanje fabrike vode. Sadašnji način zahvatanja vode za potrebe MHE je neprihvatljiv, jer se za potrebe vodosnabdevanja iz akumulacije zahvataju, u datom trenutku, najkvalitetnije vode koje ujedno, preko račve, idu i za potrebe rada MHE. Pošto uslovi iz prethodne vodne dozvole nisu ispunjeni,

JVP Srbijavode je donelo rešenje o odbijanju novog zahteva korisnika MHE Vrutci za izdavanje vodne dozvole za rad, tako da od 2019. godine MHE nije u funkciji“, navedeno je u saopštenju Grada.

U saopštenju se zaključuje da „Gradskoj upravi za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove nije upućen nikakav zahtev, niti je ova uprava izdala bilo kakav dokument, koji se tiče izgradnje nove MHE na teritoriji grada Užica, pa ni na području hidroakumulacije „Vrutci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari