Beograd Magazin

Plato ispred Filozofskog fakulteta krije tajne starog Rima, betonirana istorija civilizacije

Beograd krije mnoge tajne, misterije, ljudske sudbine i istorijske činjenice koje su duboko zakopane pod našim nogama. One se nalaze ispod ulica, trgova i zelenih površina, i čekaju dan da ponovo, kao iz pepela, izniknu i osvetle istoriju našeg glavnog grada.

Plato ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu jedno je od omiljenih mesta okupljanja mladih ljudi već decenijama unazad. Mnogi od nas ne znaju šta se nalazi na ovom platou, po čemu smo hodali i na čemu sedeli toliko puta.

Ispod sada već dotrajalog platoa nalaze se rimske terme iz trećeg veka nove ere. Fotografija je nastala 1972. godine prilikom otkopavanja i radova na fiskulturnoj sali Filozofskog fakulteta.

rimske terme
Foto: Reddit

I danas postoje i golim okom su vidljive apside termi na kojima često možemo zateći studente, zaljubljene parove ili samodovoljne ljubitelje piva.

Zbog nedostatka i neznanja šta uraditi sa otkrivenim termama, 1978. godine odlučeno je da se one ponovo zakopaju i popločaju.

Iskopavanje rimskih termi iz 3. veka na platou kod Filozofskog fakulteta 1972. godine. Zbog nedostatka rešenja za natkrivanje i održavanje terme su 1978. ponovo zakopane i nalaze se i danas ispod Platoa from r/serbia

Ako krenu u iskopavanje metroa, kakve li će sve građevine nalaziti…

Iako su svuda oko nas, ovo je prvi dokaz prisustva neandertalaca na tlu Srbije

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

36 Shares
Share via
Copy link