Hrvatska na nedeljnom nivou beleži više zaraženih, bez dodatnog popuštanja mera 1Korona virus, Hrvatska Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska na nedeljnom nivou beleži povećanje broja zaraženih, pa se ne planira dodatno popuštanje mera u borbi protiv širenja korona virusa, saopšteno je danas u Zagrebu.

Nacionalni štab civilne zaštite objavio je na konferenciji za novinare da su u poslednja 24 časa potvrđena 94 nova slučaja zaraze na 2.178 testiranih, dok je umrlo 19 osoba.

Aktivnih slučajeva zaraze je 3.743, a 805 obolelih je u bolnici, od toga 74 na respiratoru.

„U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje pre nedelju dana 16 odsto više zaraženih“, rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

On je dodao da je po učestalosti zaražavanja Hrvatska na šestom mestu u EU.

Najniža je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Stopa smrtnosti na milion stanovnika je 1.397.5 po čemu je, kako je rekao, Hrvatska na 18. mestu.

Direktorka zagrebačke infektivne klinike „Fran Mihaljević“ Alemka Markotić predstavila je rezultate istraživanja koje je među svojim zaposlenima sprovela ta klinika, čije je rezultate tražila i Evropska agencija za lekove.

Prema njima, oni koji su preboleli korona virus imali su značajno visoku dozu antitela posle primljene prve doze vakcine i ona se nije povećala posle druge doze.

Markotić je rekla da to znači da oni koji su preboleli koronu verovatno neće morati da prime drugu dozu vakcine, ali analizu treba do kraja završiti.

Svi testirani su imali statistički značajno više vrednosti imunoglobulina (IgG) mesec dana posle druge doze u odnosu na prvu dozu, a nešto su bolje reagovale žene.

Nijedan testirani nije oboleo nakon što je primio obe doze vakcine, a svi su primili vakcinu proizvođača Fajzer.

Dosad je vakcinisano 426 (55,3 odsto) zaposlenih Klinike za infektivne bolesti s obe doze, a kod osmoro su se razvile alergijske reakcije pa nisu dobili drugu dozu.

Petoro nisu razvili antitela posle prve doze, ali su na drugu dozu svi odreagovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari