Linkovi

EU: Nulta tolerancija prema nasilju protiv ranjivih grupa ključna za napredak Crne Gore


ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu (Foto:Rojters/Yves Herman)
ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu (Foto:Rojters/Yves Herman)

Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog nedavnog "brutalnog napada na LGBT aktivistu" u Crnoj Gori.

"Nulta tolerancija prema bilo kom vidu nasilja ili zločina iz mržnje protiv ranjivih grupa je ključna za dalji napredak Crne Gore na putu pridruživanja Evropskoj uniji", navela je u pisanoj izjavi za Glas Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Takođe je pozvala na sprovođenje hitne istrage napada.

"Snažne osude od strane političkih lidera u Crnoj Gori trebalo bi da, bez odlaganja, budu ispaćene efikasnom istragom u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima", poručila je Pisonero Hernandez.

Član NVO "LGBT Forum progres" i štićenik skloništa za LGBT osobe napadnut je prošle nedelje ispred porodične kuće u Podgorici.

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Bojana Jokić saopštila je da su nepoznata lica mladiću iscrtala krst u predjelu grudi, kao i da su mu prilikom napada nanesene i druge povrede, pri čemu je i pokraden.

Napad su, između ostalog, osudili crnogorski zvaničnici i američka ambasada u Podgorici, dok je američka nevladina organizacija "Fridom haus" za Glas Amerike ocijenila da se "LGBT+ osobe i dalje se suočavaju sa netrpeljivošću i diskriminacijom u Crnoj Gori".

XS
SM
MD
LG