"Vreme je..." - za kraj? VIDEO

Povodom 10. godišnjice od početka dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, u Briselu kažu da je proces tokom prethodne decenije doneo "istinske promene".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.03.2021.

13:31

Foto: Depositphotos/Borkus

"Posle 10 godina dijaloga vreme je da se krene dalje i proces dovede do uspešnog kraja", rekao je portparol EU Peter Stano za Tanjug.

Stano podseća da je specijalni predstavnik EU Miroslav Ljačak prošle nedelje bio u Beogradu i Prištini i da je od obe strane dobio uveravanja da postoji želja da se nastavi sa angažovanjem u procesu normalizacije odnosa, kome posreduje EU.

"Sada intenzivno radimo sa obe strane na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Zemlje članice EU čekuje da se dijalog što pre nastavi i da vide Beograd i Prištinu angažaovene na uspešnom zaključenju ovog procesa i to što je pre moguće", kazao je Stano.

Komentarišući stavove prištinskih zvaničnika, među kojima i pobednika poslednjih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija, o stanju "velike Albanije", portparol EU navodi da se od političkih lidera u regionu, uključujući i buduće institucije u Prištini, očekuje da rade na izgradnji međusobnog poverenja i konstruktivnih dobrosusedskih odnosa.

On dodaje da je specijalni predstavnik Lajčak tokom boravka u Prištini "o svemu" razgovarao sa Kurtijem.

"Ono što i očekujemo jeste bolja saradnja u regionu i intenziviranje unutrašnjih reformskih porcesa", rekao je Stano.

Portparol EU zadužen za spoljne poslove naglašava da je za Brisel pitanje promene granica, uključujući zamenu teritorija ili neku vrstu ujedinjenja, "odavno zatvoreno pitanje".

"Glavni cilj dogovora između Beograda i Prištine je postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma koji podržava regionalnu stabilnost, prihvatljiv je za obe strane u procesu i u skladu je sa principima EU. Obe strane znaju sta je izvodljivo, a šta nije", zaključio je Stano.

Kosovo onliajn: Dijalog Beograda i Prištine 10 godina kasnije

Dijalog Beograda i Prištine započeo je na današnji dan 8. marta pre 10 godina u Briselu, a tema prvog sastanka bili su katastri, avio-saobraćaj, telekomunikacije, predsedavanje CEFTA i izgled carinskih pečata.

Delegaciju Beograda na prvom susretu predvodio je politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović, dok je prištinsku stranu predvodila tadašnja zamenica premijera Kosova Edita Tahiri.

Slično kao i danas, Beograd i Priština otpočetka su imali dijametralno suprotne stavove po pitanju statusa. Početak pregovora bio je neizvestan, jer kosovska skupština nije uspela da usvoji rezoluciju za razgovore sa Beogradom.

Međutim, na kraju je odlučeno da je spremnost kosovske vlade da učestvuje u pregovorima dovoljna da bi delegacija otputovala u Brisel.

Sastanku je u ime EU prisustvovao bivši posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, dok je tročlanu delegaciju Vašingtona predvodio zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Tomas Kantrimen.

Budući da dinamika dijaloga nije bila precizirana, to je mogla da bude jedna od početnih lakših tema za pregovaranje, a namera Brisela je da sastanci budu redovni.

Za razliku od prethodnih pregovora vođenih u Beču, novi krug dijaloga od 8. marta 2011. godine vođen je isključivo uz posredovanje Evropske unije, ali i uz prisustvo Sjedinjenih Američkih Država.

Pregovore Beograda i Prištine do sada su u ime EU vodli Ketrin Ešton, Frederika Mogerini i Mirooslav Lajčak.

Dosadašnji rezultati dijaloga, prekid i nastavak

Nakon 10 godina od početka dijaloga jedini konkretan rezultat je potpisivanje Briselskog sporazuma, koji ni do danas prištinska strana nije sprovela. Briselski sporazum potpisan je 2013. godine, a potpisali su ga tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

Međutim, najvažnija njegova tačka, formiranje Zajednice srpskih opština nikada nije sprovedena u delo.

Kosovska vlada u novembru 2018. godine donela je odluku o uvođenju 100 odsto takse na proizvode iz Srbije. Nakon te odluke, dijalog između Beograda i Prištine bio je u blokadi dve godine.

Vlada Kosova ukinula je prošle godine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, nakon čega je stvorena mogućnost da se pregovori nastave, i pregovori Beograda i Prištine su nastavljeni u Briselu, a posle dve godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti našli su se za pregovaračkim stolom, uz posredovanje predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja i specijalnog EU predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.

Predstavnik EU Miroslav Lajčak nedavno je obišao Beograd i Prištinu kako bi pripremio teren za nastavak dijaloga. Na Kosovu su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je pobedila stranka Aljbina Kurtija Pokret Samoopredeljenje. Nakon formiranja Vlade i Skupštine na Kosovu, očekuje se da Priština formira i svoj pregovarački tim za dijalog sa Beogradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: