ЗАХТЕВ ДА ХРВАТСКИ БУДЕ СЛУЖБЕНИ ЈЕЗИК У АПАТИНУ, СОМБОРУ И БАЧУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

Председница Хрватског националног вијећа у Србији Јасна Војнић упутила је службени захтев председнику Александру Вучићу у којем се тражи увођење хрватског језика у службену употребу у граду Сомбору, општинама Апатин и Бач и на подручју целе Аутономне Покрајине Војводине, наводи се у саопштењу ХНВ-а.

-Охрабрена применом начела позитивне дискриминације на последњој седници Скупштине Града Суботице, код изгласавања измена које ће једној мањинској заједници омогућити преседан службене употребе језика када то закон изричито не тражи, хрватска заједница поздравља будуће иницијативе представника власти у остварењу истих права у местима у којима у сличном или већем постотку живе Хрвати”, истакла је Јасна Војнић.

Реч је, како је навела, о граду Сомбору (8,39 %), општинама Апатин (10,42 %) и Бач (8,39 %), као и подручју целе АП Војводине.

У саопштењу је оцењено да такав преседан примене начела позитивне дискриминације представља “корак напред према новој свести у којој нижи постоци више нису разлог занемаривања, већ место доказивања зрелости друштва”.

ХНВ унапред поздравља будуће напоре у афирмисању положаја шокачких и буњевачких Хрвата.

Захтев је, осим председнику Вучићу, упућен и граду Сомбору, као и општинама Апатин и Бач, истиче се у саопштењу Хрватског националног вијећа у Србији.

1 thought on “ЗАХТЕВ ДА ХРВАТСКИ БУДЕ СЛУЖБЕНИ ЈЕЗИК У АПАТИНУ, СОМБОРУ И БАЧУ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *