Ex -Yu

Počela vakcinacija zatvorenika u Srbiji

Počela vakcinacija zatvorenika u Srbiji
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Počela vakcinacija zatvorenika u Srbiji

BEOGRAD - U zatvorima u Srbiji počela je vakcinacija zatvorenika protiv virusa korona, a 36 odsto lica lišenih slobode prijavilo se da primi vakcinu, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije.

"Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je ovim pokazala jedinstven primer brige za osuđeničku populaciju od početka vakcinacije u Evropi jer je i licima koja se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora učinila dostupnim i ovaj vid zaštite koji je omogućen svim građanima Srbije", navodi se u saopštenju.

Vakcinisanje je počelo ovog vikenda u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ u Sremskoj Mitrovici, gdje je izabranu vakcinu primilo 259 osuđenika, što je 14 odsto od ukupnog broja u tom zavodu, kao i u KPZ za žene u Požarevcu, gdje su 73 osuđenice vakcinisane, odnosno 25 odsto od ukupnog broja lica u tom zavodu.

Nadležni domovi zdravlja će, u koordinaciji sa kazneno-popravnim ustanovama, organizovati imunizaciju i u drugim gradovima.

U ovom trenutku je virus korona potvrđen kod 26 lica lišenih slobode, što je 0,2 odsto od ukupnog broja osuđenika i pritvorenika. Većina ima blage simptome, a njihovo zdravstveno stanje se prati 24 časa.

Posjete osuđenim i pritvorenim licima odvijaju se uz prethodno mjerenje temperature osobama koja dolaze u posjetu i uz obavezno korištenje zaštitnih maski, a za pritvorenike i osuđenike zavodi su obezbijedili maske, rukavice i vizire. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije