Predsednik koji je "sahranio" EMA, a odbio je Putina

Finski predsednik "sahranio" je program vakcinacije EU, istakavši da su jedina preostala opcija pojedinačne nabavke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2021.

12:59

Predsednik koji je
EPA-EFE Chris Kleponis / POOL

Prema rečima Saulija Ninista, finskog predsednika, restrikcije u kretanju ljudi još jednom će morati da se uvedu zbog širenja mutiranih sojeva kovida 19. Kako je rekao, Finska će ponovo biti u problemu i izneo je morbidne prognoze, zbog čega su odloženi i izbori u toj zemlji.

On je oštro kritikovao program vakcinacije EU, a posebno je "potkačio" Evropsku agenciju za lekove (EMA), glavno telo EU zaduženo za odobravanje vakcina u okviru programa EU.

"Koje su vakcine naručene? Nema sumnje da su morali sve to bolje da urade. Imamo primere zemalja koje su mnogo uspešnije u vakcinaciji stanovnika od same EU, jer su nabavili vakcine za sebe", rekao je finski predednik za časopis "Ilta-Sanomat".

U tom intervjuu on je pohvalio Mađarsku, Slovačku i Češku jer su krenule baš tim putem, nabavke vakcina "sa strane", a upitan hoće li i njegova zemlja to učiniti, kratko je rekao: Sve opcije su moguće.

Takođe, potvrdio je da mu je ruski predsednik Vladimir Putin ponudio tehnologiju za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa "sputnjik V". Međutim, za sada, prema njegovim rečima, Finska neće učiniti ništa po tom pitanju dokle god EU, odnosno EMA ne odobri u potpunosti "sputnjik V".

Ali, ako to bude čekao, možda će se i načekati, jer je EU danas apelovala da se ne koristi ili ne poručuje ruska vakcina dok sve procedure oko njene registracije ne budu završene u okviru Evropske agencije za lekove.

Programu vakcinacije EU, podsetimo, odavno ne veruje ni austrijski kancelar, koji je s danskim kolegom u Izraelu dogovorio zajedničku proizvodnju vakcine za "dane koji su pred nama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: