08. mart  2021. 12.50  | Izvor: Tanjug

Srpske slikarke 20. veka danas kao predavanje onlajn

BEOGRAD -

Povodom Međunarodnog dana žena i slavljenja ženskog stvaralaštva, Centar za kulturu i obrazovanje Božidarac iz Beograda danas od 20 časova organizuje onlajn predavanje ''Upoznajte srpske slikarke 20. veka'' autorke Natalije Bogdanović, najavljeno je iz te ustanove.

Kako se navodi u programu tribine, početak 20. veka predstavlja prelomnu tačku u srpskoj umetnosti, naročito u slikarstvu, i do sredine tog veka, na srpskoj slikarskoj sceni, prisutna je živa borba za modernu sliku koja napušta ustaljene kanone i oslobađa se akademizma.

nadezda petrovic jpg

Generacije slikara i slikarki stvarali su tokom 20. veka, koji je bio ispresecan ratovima i revolucijama, a iako su pripadali različitim pokretima i pravcima, svi su težili da reše pitanje srpske moderne slike.

Posebno važnu grupu u okviru srpske umetnosti 20. veka predstavljaju žene, ali su mnoga dela slikarki iz te prve polovine XX veka mahom izgubljena.

Mnoge od njih svoje živote izgubile su tokom Prvog svetskog rata, a svakako nezaobilazna figura tog perioda, simbol otpora i jačanja statusa žena slikara, bila je Nadežda Petrović.

Osim nje, na predavanju će biti reči i o Beti Vukanović, pioniru srpskog plenerizma, čiji život i delo su u velikoj meri uticali na dalji razvoj srpske moderne.

Govoriće se i o drugim slikarkama čija su imena upisana zlatnim slovima u istoriji umetnosti na ovim prostorima, poput Milene Pavlović Barili ili Olje Ivanjicki.

Ima i onih mnogo koje su nepravedno skrajnute ili potpuno zaboravljene, kao što su Anđelija Lazarević ili Zora Petrović, čija će dela i život predavanje pokušati da rasvetli i otrgne od zaborava.

Predavač Natalija Bogdanović je mlada istoričarka umetnosti, diplomirala je 2020. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je trenutno na master studijama iz oblasti arhitekture Antike.

Tokom studija učestvovala je u nekoliko projekata na katedri za Heritologiju, od kojih je jedan proglašen za pobednički i sada čeka realizaciju u vidu izložbe u muzeju u Šapcu.

Autorka predavanja se bavi pojmovima kulturnog nasleđa i ličnom baštinom, povremeno piše tekstove vezane za istorijske i umetničke zanimljivosti za sajt Istorijski zabavnik.

Podršku projektu je pružila Opština Vračar, a prijava za slušanje predavanja se može ostvariti preko linka https://forms.gle/vxgmnVQS3qZgVAJH6.

Tagovi