Koronavirus Srbija

Preporuka lekara: Ležanje na stomaku olakšava upalu pluća

Ukoliko imate problema sa plućima prouzrokovane koronavirusom vrlo jednostavnim manevrom možete sebi olakšati bolesničke dane. Pukovnik docent i komandant kovid bolnice VMC Karaburma Ivo Udovičić objasnio je da se ležanjem na stomaku, odnosno trbuhu, olakšava rad pluća.

– Nažalost, imamo dosta gojaznih koji ne mogu da leže na trbuhu, a imamo i dosta onih koji nisu naučili da leže na trbuhu. A to je važno, jer promene koje se dešavaju na plućima uglavnom zahvataju periferiju i zadnje donje delove koji su vrlo vitalni za disanje i za razmenu gasova – kaže pukovnik Udovičić.

On objašnjava da kada pacijent kada legne na stomak, gravitacija učini svoje da se zadnji delovi pluća polako otvaraju, i onda se bolje ventiliraju.

– To je najbolja perfuzija, najbolji protok krvi je kroz te delove pluća. Jer, tu gde dolazi kiseonik treba da bude dobro prokrvljen da bi se razmena u gasovima dobro obavljala – ističe pukovnik Udovičić.

Prema njegovim rečima, viši delovi pluća se odlično ventiliraju, ali nemaju dobru perfuziju, nemaju dobar protok krvi.

– Zato su naši srednji, niži delovi pluća, oni koji su višefunkcionalni. U ovoj bolesti oni prvo stradaju. Zato mi okrećemo pacijente što više na trbuh. Jedino što je dokazano da pomaže. Sve ostalo, antivirusni lekovi – ništa nije dokazano. Krvna plazma? Nije dokazano. Brojni radovi o tome postoje u svetu, a ništa nije dokazano za krajnji ishod bolest. Negde postoji samo mala naznaka da možda skraćuje boravak u bolnici jedan do dva dana. Ali nema dokaza – zaključuje pukovnik Udovičić za Telegraf.rs.

Kako izgledaju pluća nakon virusa korona i koje posledice ostavlja na organizam?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link