Split "nagazna mina" 1Foto: Đorđe Kostic / STARSPORT

Iz evroligaškog košmara oličenog u devet vezanih poraza, košarkaši Crvene zvezde pokušaće da se izbave nastupima u ABA ligi. Pulene Dejana Radonjića, prvi put još od 17. februara, večeras očekuje regionalni nastup i to u Dalmaciji protiv veoma nepredvidive ekipe Splita, u 20. kolu (21.00).

Crveno-beli biće uslovljeni da se vrate na trijumfalan način, s obzirom na to da najveći konkurenti Cedevita Olimpija, Mornar i Budućnost tokom vikenda nisu rezultatski omanuli.

Trener Radonjić napokon može malo da odahne; od početka februara, kada je korona virus pronašao način da se uvuče u redove crveno-belih, crnogorski stručnjak moći će da u punoj meri računa na oporavljene Lendrija Nnoko i Lengstona Hola.

Videlo se i u Atini, na povratničkim „prvencima“ obojice, koliko Hol organizaciono znači za ekipu koja ovu turbulentnu sezonu, prepunu loših kadrovskih rešenja, prevashodno od strane prethodne garniture trenera na čelu sa Sašom Obradovićem, može završiti na pozitivan način jedno osvajanjem titule na Jadranu.

Od dramatičnog duela u Hali „Aleksandar Nikolić“ kada je Zvezda jedva uspela da nadmudri Splićane (što je bila uvodna indikacija da nešto zaista nije dobro i da Saša Obradović ima problema u vođenju ekipe) nekadašnji trostruki šampion Evrope osvežio je sastav povratkom Roka Lenija Ukića, odnosno Luke Babića.

Isitne radi, rezultatski se to još uvek ne vidi, naročito na nivou ABA lige: pred večerašnji duel Splićani se nalaze u seriji rezultata koji jasno pokazuju da domaći teren ne predstvlja neku prednost za „žute“. Naime, na poslednjih 12 utakmica, puleni trenera Skelina pobedili su u dva navrata, a u toku sezone samo su tri puta slaviil kod kuće.

Evidentno je da Čampara i Ukić kreiraju gotovo sve napade Splićana: prosečno ostvaruju 8,4 asistencije što „žute“ svrstava u red jedne od osam najkreativnijih ekipa u ligi.

Marko Luković je i dalje najbolji strelac ekipe (16,3p) i neko je ko je uvek veoma motivisan kada igra protiv Crvene zvezde. S obzirom na probleme koje srpski velikan ima na četvorci, Radonjić će verovanto morati dosta da rotira u centarskoj liniji kako bi pronašao način da optereti Lukovićev šut sa distance.

Splićani za tri šutiraju korektnih 35 odsto, ne gube previše lopti (12,9) ali su zato defanzivno među najslabijim ekipama u ABA ligi.

I trener Skelin je svestan da sa prosekom od maltene 84 primljena poena i najnegativnijom koš razlikom u regionalnoj konkurenciji (-121) njegov tim mora da napravi malo čudo kako bi savladao jedan od najboljih napada na Jadranu u tekućoj takmičarskoj godini.

Rit ulazi, Radanov izlazi iz ekipe

Delovalo je da će preuzimanjem ekipe Dejan Radonjić uspeti da igrački revitalizuje Aleksu Radanova.

Srpski košarkaš je na pojedinim utakmicama izgledao kao da je spreman da ravnopravno konkuriše za mesto u startnoj petorici i kada se svi odsutni igrači budu vratili u tim, međutim u poslednje vreme njegova minutaža svedena je na minimum.

Da se Radanov ponovo nalazi u nezavidnoj situaciji svedoči i saznanje Danasa da nije otputovao u Split, zajedno sa Borišom Simanićem. Istovremeno, ekipa će biti jača za Duopa Rita, koji se oporavio od korona virusa i dobio dozvolu od lekara da se priključi saigračima.

Rezultati i tabela

  1. kolo

FMP – Igokea     82:87

Borac – Cedevita Olimpija             82:95

Partizan – Cibona             87:90 pp

Budućnost – Zadar           98:75

Krka – Mega       sinoć

Split – Crvena zvezda      21.00

 

  1. Mornar 16-4

  2. Igokea 15-4

  3. Cedevita Olimpija 15-3

  4. Mega 13-6

  5. Budućnost 14-3

  6. Crvena zvezda 14-2

  7. Partizan 7-12

  8. Cibona 7-11

  9. Split 6-13

  10. FMP 6-12

  11. Zadar 6-11

  12. Krka 5-13

  13. Borac 4-14

  14. Primorska 0-20

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari