Aktuelno

Smiljana Čurić: Izviiskra
09.03.2021. - 24.03.2021.

Smiljana Čurić: Izviiskra


Izložba doktorskog umetničkog projekta IZVIISKRA – Stvaranje likovnog univerzuma koristeći izražajni potencijal suvih plodova prirode, umetnice Smiljane Čurić Galerija FLU (Knez Mihailova 53. od 9. - 24. marta, 2021. godine.

 

Slike i crteži prikazani na izložbi izbor su iz opusa zaokruženog doktorskim umetničkim projektom IZVIISKRA – Stvaranje likovnog univerzuma koristeći izražajni potencijal suvih plodova prirode u okviru slikarskog departmana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom dr um. Svetlane Volic.
 Kao vizuelna polazišta ili modeli za nastale likovne radove služili su mi raznovrsni plodovi iz prirode, poput kestenja, narova, mušmula, šipurka, sličnih bobica i suvog cveća. Ove oblike na papiru ili platnu pretstavljam uvećano i najčešće osamljeno čime težim snažnijem usmerenju pažnje posmatrača na samu formu unutar koje je skoncentrisano likovno dešavanje. Izvučeni iz uobičajene okoline i iz mnoštva u kom se prirodno nalaze, ovi mali objekti pored kojih prolazimo gotovo svakodnevno ne obraćajući pažnju, podstiču razmišljanje o preklapanjima mikro i makro sveta prirode, a jednostavnost oblika na crtežima posledica je promišljanja i traženja najsnažnijeg, osnovnog utiska koji modeli nose kao trag iskonske, svevremene i sveprožimajuće stvaralačke snage. Istovremeno, čovekova percepcija uvek sadrži samoprojekciju unutrašnjih dešavanja i zakona koji se apliciraju vizuelnim podsticajima, a ta jukstapozicija kreira nov univerzum ovaploćen unutar jezika umetnosti. Upravo umetnost, kao oblast ljudskog delovanja koja ne može biti krajnje definisana jedina je koja može dodirnuti, uhvatiti neobjašnjivo u prirodi, a to neobjašnjivo, ili pre neizrecivo, ali duboko svezano sa čovekom i čitavom prirodom je tema mog likovnog istraživanja: doživljaj prisustva čudesnih veza, mehanizama i zajedničke niti koja prožima postojeći svet od najmanje čestice do kosmičkih tela te čoveka i njegove podsvesti  i  emocija. Likovno delo je beleška o utisku prisustva tajanstvene iskre koja se promalja iz malenih, zanemarenih, sasušenih delova prirode, ali i portal za rasplamsavanje stvaralačke iskre u nama.
 Naslov IZVIISKRA sažima raznorodne motive i ideje koji se prepliću u mom radu i daje poetski naznačaj o iskri lepote koja se izvija iz uvelih i suvih plodova, kao i osećaju začuđenja bogatstvom u prirodi koje se otkrije kada čovek otvoreno i slobodno usmeri «dečiji» pogled na neki njen kutak. I sami modeli korišćeni kao podsticaj za crteže, jesu plodovi i semenje čiji je zadatak da čuvaju klicu – začetak života nove biljke. Petar Petrović NJegoš umetnost naziva iskrom besmrtnoga ognja, a tu stvaralačku iskru je potrebno gajiti u sebi, negovati posmatranjem, radom, poniranjem u svet prirode, ali i duboko u lični svet. Rezultat tog napora jesu izloženi radovi, koji opet, imaju za želju da kod posmatrača pokušaju rasplamsati uspavanu klicu kao nešto tajanstveno i čudnovato što intuintivno osećamo pred prizorima ili predmetima koji nas dotiču i istu iskru pobuđuju u nama.

Smiljana Čurić

 

 

Smiljana Čurić rođena je 1991. godine u Novom Sadu gde je završila srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“. Diplomirala je na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu 2014. godine, a master studije slikarstva završila je u klasi profesora Dobrice Bisenić na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim umetničkim studijama. Dobitnik je nagrade FLU za crtež “Stevan Knežević” i nagrade za sliku malog formata “LJubica-Cuca Sokić”.Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2018. godine.

Odabrane izložbe:
samostalna izložba „PEČAT“,  Galerija Kulturnog centra Vrbasa, 2020
izložba “Signs/Znaci”, Belmont Film House, Aberdin, Škotska, 2019
izložba učesnika letnje škole ArtQuake, Galerija „Solidarnost“,  Kotor, 2019
projekat “Headrush”, Aberdin, Škotska, 2019
izložba „Embedding“, Look Again project space, Aberdin, Škotska, 2019.
izložba studentskog mozaika, Galerija FLU,  Beograd, 2019.
Art Sequences, Kuća legata, Beograd, 2019
izložba radova nastalih na radionici „Genius loci“ u okviru Letnje škole univerziteta umetnosti u Beogradu, Kulturni centar grada Leskovca, Leskovac, 2018
izložba novih članova ULUS-a  2018., Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd, 2018
izložba „PI-Postojanje, Priroda, Prisutnost“, Galerija Centra za kulturu „Sveti Stefan,       despot srpski“,  Despotovac, 2017
„Intervencije 8“, Magacin u Kraljevića Marka, Beograd, 2016
„PI – Postojanje, Priroda, Prisutnost“, Galerija SKC ,  Beograd, 2016
izložbaradova  nagrađenih studenata FLU, Galerija FLU, Beograd, 2016. I 2015. godine
izložba radova učenika umetničke škole „Bogdan Šuput“, Starčevo, 2015
izložba u galeriji “Zrno“ , Novi  Sad,  decembar 2014-januar 2015
izložba „Izdanci“, Galerija  „Zrno“,  Novi Sad, 2014
izložba „Le Tre Corone Fiorentine“, Umetnički centar Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“,  Beograd, 2014
izložba radova studenata četvrte godine AUNS,  Galerija likovne umetnosti poklon zbirka ,,Rajko Mamuzić“, Novi Sad, 2014
izložba fotografija studenata AUNS,  galerija FKVSV, Novi Sad, 2012
grupna izložba crteža u galeriji ,,Čardak“, Sremski Karlovci, 2009.

 

 

objavljeno08.03.2021.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.