Brisel baš neće rusku

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove Krista VirthumerHohe apelovala na članice EU da ne odobre korišćenje ruske vakcine za hitnu upotrebu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 08.03.2021.

10:49

Brisel baš neće rusku
jorisvo/depositphotos/Ilustracija

Ona je istakla da bi pre toga agencija trebalo potpuno da ispita njenu bezbednost i efikasnost, javio je Gardijan.

"Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo doneli procenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU da ne odobre vakcinu sputnjik za hitnu upotrebu", rekla je Krista Virthumer Hohe za austrijsku televiziju ORF.

Ona nije odbacila da postoji mogućnost da se Sputnjik pojavi u ponudi za vakcinaciju u zemljama EU. "Ali, pre toga je neophodno da se uradi ekspertiza, koju je EMA otpočela. Podaci koji stižu od ruskog proizvođača će biti pregledani po evropskim standardima za kvalitet, bezbednost i efikasnost. Ukoliko sve prođe, vakcina će biti odobrena", dodala je Krista Virthumer Hohe.

Sputnjik V je već odobren ili je blizu odobravanja u tri zemlje EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj - a zvaničnici Evropske unije su rekli da bi Brisel mogao da počne pregovore sa proizvođačem vakcine ukoliko najmanje četiri države zatraže to, a prošle nedeljei pokrenuta ta procedura.

EMA će razmotriti i upotrebu američke vakcine Džonson i Džonson, a specijalan sastanak povodom odobrenja ove vakcine biće održan 11. marta. "Očekujemo pozitivnu procenu i da će Evropska komisija vrlo brzo odobriti upotrebu vakcine", dodala je visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove.

Podsetimo, EU je u startu zapala u problem sa vakcinacijom svog stanovništva zbog problema sa Astrazenekom, od koje je naručena ogromna količina vakcina protiv koronavirusa, koja nije stigla.

Iako se ruska kompanija koja stoji iza vakcine sputnjik V ponudila da pomogne EU slanjem 100 miliona doza vakcina, Brisel je to odbio. Međutim, kako se korona razbuktava Unijom, puneći bolnice i preko kapaciteta izdržljivosti, neke članice EU su Briselu okrenule leđa i počele da traže spas koji su videle u ruskoj vakcini. Mađarska je ima odavno, kao i kinesku, a Slovačka, Češka i Poljska traže sputnjik po hitnom postupku.

I Sebastijan Kurc je takoreći zabio nož u leđa Briselu jer je s Dancima otišao u Izrael i dogovorio da te tri zemlje zajednički rade na razvoju vakcina koje će i te kako biti potrebne zbog sve većeg broja mutacija kovida 19.

Nemajući kud, EMA je pokrenula postupak registracije ruske vakcije, ali će po svemu sudeći, i taj proces ići presporo. A brojevi samo rastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: