Najnovije vesti
Vesti Politika
Dačić: Pripreme za međustranački dijalog u toku, evroparlamentarcima se NE ŽURI

Dačić: Pripreme za međustranački dijalog u toku, evroparlamentarcima se NE ŽURI

U toku je pripremna faza za međustranački dijalog, ali se evroparlamentarcima ne žuri jer, oni žele da razgovaraju sa svima. Nakon toga će biti napravljena dinamika, spisak tema i lista učesnika, kaže predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ivica dacic 280417 RAS foto Vesna Lalic 21 preview Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
ivica dacic 280417 RAS foto Vesna Lalic 21 preview

Navodeći da je razgovor između njega i predsednika Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera označen kao početak druge faze dijaloga, Dačić je naveo da je on predložio neke termine i rokove za dijalog, i to od 15. do 19. marta ali su, kaže, evroparlamentarci rekli da treba još sačekati.

Dačić je gostujući na K1 televiziji precizirao da evroparlamentarci žele da razgovaraju i sa parlamentarnim i sa vanparlamentarnim strankama, kao i sa Vladom Srbije.

Pročitajte još

- Svaka stranka će da iznese šta ima na pripremnim sastancima, ali moj savet je da sve bude konkretno, da se vidi šta je relano, šta može da se uradi na poboljšanju izbornih uslova - rekao je Dačić.

Ponovio je da dijalog ne vodi Evropski parlament već Narodna skupština i da samim tim neće niko sa strane određivati učesnike, te ocenio da se stiče utisak da je evroparlamentarcima bitno da učestvuje samo nekoliko stranaka koje nisu u parlamentu.

Dačić je kazao da se na njegov poziv do sada odazvalo pet-šest stranaka koje su dostavile Narodnoj skupštini svoje platforme, među kojima su i manjinske, a koje imaju neka svoja pitanja koja se tiču izbora.

"Razmažena deca" u opoziciji

S druge strane, objašnjavajući ko su "razmažena deca" u opoziciji, rekao je da nije dobio nijednu platformu tazkovanih "bojkot stranaka".

- Kome su ih slali i čemu služe te platforme? Možda su ih poslali predstavnicima Evropskog parlamenta? Kad kažem razmažena deca, to izgleda kao kad se neko žali mami i tati, pa oni treba da idu da prebiju nekog...Govorim sa aspekta da je to unutrašnja politička stvar naše zemlje i da niko ne sme da ponižava naše institucije - rekao je Dačić.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Pn je objasnio da je ponižavanje institucija situacija kada neko kaže da nema šta sa vama da razgovara, pa platformu daje EP, a onda očekuju da će evropske institucije nametnuti vlastima u Srbiji šta treba da radi.

U tom smislu ocenjuje da neće svi biti zadovoljni dijalogom jer su, kako primećuje, očekivanja pojedinih stranaka, posebno "bojkot opozicije", zasnovana na tome da će se žaliti evropskim institucijama, a da će onda oni narediti Srbiji šta treba da se uradi.

- To neće tako izgledati, dijalog podrazumeva da sednemo da razgovaramoo konkretnim pitanjima, a ne da neko donese iz Brisela šta smatra da će pomoći pojedinim strankama - rekao je Dačić i naglasio da je potreban objektivan pristup.

"Dvostruki standardi EU"

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da Beograd nikada nije odustao od stava da ne može biti napretka u dijalogu sa Prištinom dok se ne ispune obaveze iz Briselskog sporazuma i uspostavi Zajednica srpskih opština (ZSO).

On je rekao da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić to ponovo istakao tokom susreta sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i time stavio do znanja da Beograd ne menja stavove u dijalogu, već da čvrsto stoji i da će instistirati na tome.

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić
Foto: Rade Prelić / Tanjug
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

Ocenjuje i da EU ima dvostruke aršine i kao primer naveo nedavne izbore na KiM koji su, podseća, prvi put održani bez stranih posmatrača i OEBS-a.

- Da li je Kosovo ideal demokratije, zašto se tu neko ne javi da priča o međustranačkom dijalogu? Zato što postoje dvostruki standadrdi - kazao je Dačić, dodavši da su stavovi Beograda od početka jasni, da nema nastavka pregovora dok se ne reši pitanje ZSO.

- 'O tome nema šta da se priča, to su i oni potpisali, a i (tadašnja šefica diplomatije EU) Ketrin Ešton... Valjda evropske institucije nešto garantuju - rekao je Dačić.

Izveštaj EU u martu

On je naveo da u izveštaju Bilčika, koji će Evropski parlament usvojiti krajem marta, ima materijalnih grešaka, i dodao da će Skupština Srbije razmotriti taj izveštaj.

- Donećemo stavove o nekim stavovima EP, mi smo slobodna država, niko nam neće odredjivati kakvu politiku ćemo da vodimo, ako postoje konkretne primedbe, treba da razgovaramo o tome - rekao je Dačić.

On je rekao i da je moguće napraviti paralelnu strukturu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a da istraga mora da utvrdi ko je to znao i ko je pružao logističku podršku kriminalnim grupama.

Pročitajte još

Naveo je da nema dovoljno informacija da bi mogao da komentariše ulogu ministra unutrašnjih poslova u svemu tome.

- Svakako je to bacilo lošu sliku na Ministarstvo unutrašnjih poslova. Druga je prisluškivanje predsednika i članova njegove porodice. Istraga mora da utvrdi kako je išla linija komandovanja - naveo je Dačić.

Rekao je da smatra da uvek postoji mogućnost da se deo sistema otrgne i da je ovde pitanje da li je to bio otrgnut deo sistema u policiji i do kog nivoa je išla logistička podrška, a da viši nivoi policije nisu u to bili uključeni.