Privreda

Porsche povećao udio u kompaniji Rimac Automobili

Porsche povećao udio u kompaniji Rimac Automobili
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Porsche povećao udio u kompaniji Rimac Automobili

Nadzorni odbor Porschea je dao "zeleno svjetlo" za povećanje udjela ove kompanije u hrvatskoj firmi Rimac Automobili.

Udio Porschea u Rimcu je povećan sa 15 na 24 odsto, potvrđeno je iz njemačke kompanije.

Rimac razvija komponente visoke tehnologije za električna vozila, uključujući pogone visokih performansi i baterije. Takođe, proizvodi i eektrične sportske superautomobile. Porsche je postao investitor u Rimcu 2018. godine, svoj udio je povećao u septembru 2019. godine na 15 odsto, a posljednje povećanje na 24 odsto predstavlja širenje strateškog partnerstva.

Njemačka kompanija uaže dodatnih 70 miliona evra što znači da posjeduje 24 odsto dionice bez kontrolnog uticaja.

"Rimac je odlično pozicioniran kada je riječ o rješenjima za prototipe i malim serijama. Mate Rimac i njegov tim su važni partneri, posebno kada je riječ u razvoju komponenti. Rimac je na putu da postane dobavljač prvog reda za Porsche i druge proizvođače u segmentu visoke tehnologije. Porsche je već naručio od Rimca inovativne serijske komponente. Naše investicije u Rimac su se pokazale apsolutno ispravnim. Vrijednost se višestruko povećala od naše prve investicije, a kompanija se veoma dobro tehnološki razvija. Širimo našu saradnju korak po korak, a uz to imamo korist od inovacija kompanije Rimac Automobili", izjavio je Porscheov zvaničnik Luc Meške.

Mate Rimac je izrazio zadovoljstvo zbog širenja partnerstva s Porscheom.

"Porsche nam je velika podrška od 2018. godine, privilegija je to što je Porsche kao jedan od najlegendarnijih proizvođača sportskih automobila postao dio Rimca. Ponosni smo što zajedno radimo na novim elektrificiranim proizvodima. Mnogi proizvođači automobila šrim svijeta su mušterije Rimca, a ono što je važno za Rimac i Porsche, ostajemo potpuno zasebni. Partnersvo nam pomaže da se razvijamo i rastemo, a to je korisno za sve naše kupce", kazao je Rimac.

On je svoju kompaniju osnovao 2009. godine kada je imao samo 21 godinu. Sjedište kompanije Rimac Automobili nalazi se u Svetoj Nedelji kod Zagreba, a zaposleno je gotovo 1.000 ljudi. Rimac dizajnira, i proizvodi električne automobile koji razvijaju do 2.000 KS te dostižu maksimalnu brzinu od 400 km/h. Kompanija takođe prodaje tehnologiju i sisteme drugim poznatim proizvođačima električnih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije