Najnovije vesti
Vesti Društvo
Feza Tan, predsednica Izvršnog odbora UniCredit banke: Razlike nas čine snažnijima!

Feza Tan, predsednica Izvršnog odbora UniCredit banke: Razlike nas čine snažnijima!

Dan žena se obeležava 8. marta, ali u UniCredit Banci 365 dana godišnje smo posvećeni ravnopravnosti i obezbeđivanju jednakih mogućnosti za sve i osnaživanju brojnih talenata naših koleginica i kolega. U maju 2013. godine na nivou čitave UniCredit Grupe je objavljena Politika rodne ravnopravnosti i uveden je i zajednički skup pokazatelja za praćenje važnih podataka o ravnopravnosti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Feza Tan -polozena Foto: Promo / Promo
Feza Tan -polozena

UniCredit Banka Srbija je imenovala svog lokalnog diversity manager-a. Ova politika je način da se i dalje nastavi sa fer pristupom i obezbeđivanjem pravičnog radnog okruženja punog poštovanja, u kojem žene i muškarci imaju jednake mogućnosti i prava, i čiji rad se vrednuje na osnovu ličnih zasluga i potencijala, bez obzira na pol i druge lične karakteristike. Uvažavanje različitosti je važan deo našeg Strateškog plana za podsticanje rasta, osećaja pripadnosti UniCredit Grupi i stvaranja konkurentske prednosti.

Naša lična posvećenost i snažna odgovornost imaju izuzetnu važnost za stvaranje pozitivnog radnog okruženja i promene načina razmišljanja do stvarne kulturne promene.

U skladu sa tim, mi smo za sve zaposlene na rukovodećim pozicijama kreirali posebnu obuku pod nazivom “Nesvesna pristrasnost”, jer nas upravo ona može ograničiti u našem svakodnevnom radu i omesti da u potpunosti cenimo ljude u našem okruženju. Šira svest i razumevanje ove pojave čini naše radno okruženje inkluzivnijim, jer tokom ove obuke učimo kako da ne podlegnemo svojim i tuđim predrasudama, po bilo kom osnovu. Kada imamo svest o tome da smo možda nesvesno pristrasni, to zapravo može postati naša snaga.

Zahvaljući našem strateškom pristupu, mogu da kažem da u našoj banci žene čine skoro 65% od ukupnog broja zaposlenih, a što je još važniji podatak, procenat žena na rukovodećim pozicajama je iznad 50%. Mi težimo tome da postanemo jedan od najboljih poslodavaca u Srbiji, a da bismo postigli taj cilj, jasno nam je da je neophodno da stalno ulažemo u različitost i rodnu ravnopravnost kroz brojne inicijative.

U 2019. godini započeli smo program pod nazivom “Women empowered” koji ima za cilj osnaživanje žena u razvoju njihove karijere. Svaki trenutak u karijeri može biti stepenica ka nečemu novom, a promene koje živimo već danas, mogu postati deo sveobuhvatnog plana ka ispunjenju ličnih potencijala. Važno je da uvek koračamo napred ka razvoju. Talenat, snaga, empatija, samopouzdanje, samo su neki od motiva koji krase našu zajednicu Hrabrih žena.

Ponosni smo na to što nakon porodiljskog odsustva mame mogu da rade 4 sata dnevno kako bi period odvajanja od deteta bio što bezbolniji, što za polazak deteta u prvi razred roditelji dobijaju slobodan dan, što smo stvorili uslove za rad od kuće, kao i za fleksibilno radno vreme kako bi naši zaposleni mogli da bolje uravnoteže svoj porodični život i poslovne obaveze, nastojeći da negujemo porodične odnose.

Upravo ta ravnopravnost svet može učiniti boljim, jer je ravnoteža ključna za svaki napredak, ne samo pojedinca, već i čitavog društva.

UniCredit je ponosan na to što je deo Blumbergovog Indeksa jednakosti polova (GEI) 2020. GEI pokazuje našu posvećenost ravnopravnosti i uključenosti polova na taj način što obezbeđuje jednake mogućnosti u poslovnom okruženju što dodatno podstiče saradnju zaposlenih koji imaju različito iskustvo i poglede na budućnost kako bi na taj način unapredili blagostanje svakog od nas i naše strategije učinili održivijim.

GEI unosi transparentnost u rodne prakse i politike u kompanijama koje se kotiraju na berzi, povećavajući širinu podataka o životnoj sredini, socijalnim pitanjima i korporativnom upravljanju (ESG) koji su dostupni investitorima. Sveobuhvatna i transparentna GEI metodologija bodovanja omogućava investitorima da procene učinak kompanije i uporede je sa sličnim kompanijama u istoj delatnosti. Referentni Indeks meri rodnu ravnopravnost po osnovu pet stubova: postupci zapošljavanja, zadržavanja i razvoja karijere žena do najviših pozicija, jednake zarade i rodni paritet zarada, inkluzivna kultura, politike u vezi sa seksualnim uznemiravanjem i brend koji podržava žene.