Brave pravi pretraživač koji sjajno zvuči: Da li će održati obećanja?

Jedan od "manjih" internet-pregledača, Brave, prilično je poznat bez obzira na to što nema toliko korisnika kao Firefox ili Chrome.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2021.

17:47

Brave pravi pretraživač koji sjajno zvuči: Da li će održati obećanja?
shutterstock/24K-Production

Njemu su naklonjeni oni koji vode malo više računa o svojoj privatnosti, a zanimljivo je da je samu kompaniju Brave osnovao bivši direktor Mozille Brendan Ejk. Sada, osim internet-pregledača, Brave planira da zađe i dublje u iste vode, praveći sopstveni pretraživač.

Kako stoji u zvaničnom saopštenju "Brave Search" biće namenjen korisnicima koji vode računa o svojoj privatnosti, i koji ne žele da ih druge kompanije prate i nude im personalizovane oglase na osnovu istorije pretraživanja.

Navode da neće pratiti lokaciju ljudi, kao ni skupljati njihove IP adrese. Trenutno se razmišlja o dve verzije - na jednoj (za koju će biti potrebna pretplata) neće se uopšte pokazivati oglasi, dok će se na drugoj verziji oglasi ipak prikazivati, ali neće biti bazirani na istoriji pretrage.

Brave je za svoj pretraživač kupio već postojeći engine Tailcat, a trebalo bi da bude omogućeno i da se pretražuje samo iz pojedinih izvora koje korisnik odredi.

Sve ovo sjajno zvuči, a ostaje nam da vidimo da li će ispuniti sve obećano. Ako bude tako - nema sumnje da će biti ozbiljna opcija za mnoge korisnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: