Читај ми!

Od danas Novak najbolji u istoriji, 311. nedelja na krovu sveta

U ponedeljak, sa izlaskom nove ATP rang-liste, Novak Đoković je postao teniser koji je najduže vremena na njenom čelu. Srpski igrač počinje 311. nedelju kao svetski broj jedan, ostaviviši iza sebe Federera koji je trenutno na 310 nedelja.

Iza ove dvojice su Pit Sampras sa 286 i Ivan Lendl sa 270. Rangiranje tenisera na ovaj način sprovodi se 48 godina.

Prvi put Novak Đoković je do ove pozicije stigao pre malo manje od deset godina, dakle početkom jula 2011. godine. U polufinalu Vimbldona bio je bolji od Žo-Vilfreda Conge, što je bilo dovoljno za prvo mesto, koje je samo ulepšao osvajanjem turnira, pobedom nad Rafaelom Nadalom u finalu.

Novak Đoković, koji je u pet različitih etapa držao prvo mesto, pao je na 22. mesto u maju 2018. godine, ali je uspeo da se vrati na vrh u novembru iste godine. Nakon toga je proveo 88 sedmica kao prvi u dve etape, a prethodnu sezonu je okončao kao najbolji na ATP listi, što mu je bilo šesti put u karijeri, što opet, za sebe, predstavlja izjednačenje jednog rekorda.

"Zaista sam uzbuđen što hodam stazama legendi i giganata ovog sporta. Znati da sma zaslužio mesto među njima, prateći dečački san, predivna je potvrda da je sve moguće ako nešto radite sa ljubavlju i strašću", rekao je Đoković.

Andrea Gaudenci, čelnik ATP-a, imao je ovo da kaže o Đokovićevom uspehu:

„Novakovi uspehi su ništa drugo do neverovatni. Među njima, možda je upravo ovaj rekord najimpresivniji. Biti najbolji na svetu je nešto o čemu mnogi maštaju, ali tek retki u tome uspeju. Biti na vrhu tako dugo je potvrda kontinuiranog i postojanog umeća, koje upravo Đoković sada redefiniše u našem sportu". 

Od ostalih srpskih tenisera napredak je ostvario Miomir Kecmanović, koji je napredovao četiri pozicije i sada je 38. na ATP listi, što je njegov najbolji plasman u karijeri.

Laslo Đere je sada 57, donedavno je bio 60. Dušan Lajović je 27, a Filip Krajinović 32. teniser sveta.

Top 10:

1. Novak Đoković 12.030
2. Rafael Nadal 9.850
3. Danil Medvedev 9.735
4. Dominik Tim 9.125
5. Stefanos Cicipas 6.660
6. Rodžer Federer 6.630
7. Aleksander Zverev 5.615
8. Andrej Rubljov 5.019
9. Dijego Švarcman 3.540
10. Mateo Beretini 3.480

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво