Banja Luka

Banjaluka će biti bogatija za još 770 stabala

Banjaluka će biti bogatija za još 770 stabala
Foto: N.N. | Banjaluka će biti bogatija za još 770 stabala

BANJALUKA - Proljećnom i jesenjom akcijom sadnje drveća na području grada ove godine planirano je da bude posađeno oko 770 sadnica, rekli su za "Nezavisne" u Odjeljenju za komunalne poslove.

Prema njihovim riječima, nacrtom budžeta za ovu godinu namijenjeno je 100.000 KM za sadnju drveća.

"U sklopu proljećne akcije sadnje, koju uspješno privodimo kraju, posađeno je 200 sadnica drvenastih vrsta i više od 70 sadnica različitog ukrasnog grmlja. U okviru ove akcije u naselju Ada, uz novoizgrađenu saobraćajnicu, podigli smo novi drvored sa 50 sadnica katalpe", kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Istakli su da su u ulicama Vojvode Stepe Stepanovića, Kralja Petra I Karađorđevića, Teodora Kolokotronisa i Kralja Petra II Karađorđevića pri kraju popunjavanja drvoreda.

Naveli su da su prethodno uklonjeni stari panjevi i zatim zasađene nove sadnice uz proširenje sadne jame, izmjenu sadržaja i ugradnju sistema za zalijevanje.

"U ovim ulicama sadi se japanska trešnja, jasen, lipa, kesten, katalpa, ruja.... Takođe, posađen je i određeni broj sadnica blokovskog zelenila u ulicama Knežopoljskoj, Tarasa Ševčenka i Petra Rađenovića", objasnili su u resornom odjeljenju.

Istakli su da će akcija sadnje biti nastavljena na jesen, kada će biti posađeno više od 500 sadnica različitog drveća i ukrasnog žbunja na javnim zelenim površinama.

"Jesenja akcija sadnje drveća biće usmjerena na popunjavanje drvoreda u ostalim ulicama gdje je to neophodno te na popunjavanje dendrofonda u parku 'Mladen Stojanović'", rekli su u Odjeljenju.

Pozvali su i građane da dostave prijedloge za sadnju sadnica blokovskog zelenila u njihovim naseljima.

"Banjaluka nosi epitet grada zelenila i naša obaveza je da takav epitet i sačuvamo", rekli su iz Odjeljenja.

Istakli su da je sadnja planirana i u sklopu aktivnosti na hortikulturnom uređenju novog gradskog parka kod tržnog centra "Delta planet".

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je nedavno, zajedno sa mještanima naselja Ada, počeo proljećnu akciju sadnje drveća, rekao je da će on kao gradonačelnik između betona i zelenila izabrati zelenilo gdje god je to moguće.

U velikoj jesenjoj akciji sadnje drveća u skoro svim naseljima na području grada prošle godine posađeno je oko 1.000 stabala.

Gradska uprava veliku akciju sadnje drveća tada je radila sa kompanijom "Tamaris".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije