Linkovi

Papa u Iraku: Molitva u ruševinama crkava koje je srušila Islamska država


Papa Franja, okružen ostacima srušene crkve, stiže na molitvu posvećenu žrtvama rata, u Mosulu, Irak, 7. marta 2021.
Papa Franja, okružen ostacima srušene crkve, stiže na molitvu posvećenu žrtvama rata, u Mosulu, Irak, 7. marta 2021.

Papa Franja u nedelju je posetio hrišćanske zajednice na severu Iraka, gde je grupa Islamska država izazvala neka od najvećih razaranja, kako bi pružio ohrabrenje i utehu onima koji su preživeli brojna zverstva i pokušavaju da obnove svoje kuće i živote.

Papa Franja je dočekan radosnim proslavama u centralnim mestima za iračke hrišćane, prvo u Mosulu, gde su Iračani skandirali: "Živeo papa Franja, dobrodošao u Nineveh". Okružen ruševinama koje su ostale posle razaranja od strane Islamske države, papa je održao molitvu za žrtve rata, uz poruku: "Nada je moćnija od mržnje."

Papa se zatim uputo u grad Karakoš, gde je nekada živela velika hrišćanska zajednica od 50.000 ljudi, a samo polovina populacije se vratila nakon što su džihadisti uništili infrastrukturu i minirali kuće. Pozvao je hrišćane da oproste nepravde koje su im naneli muslimanski ekstremisti i da obnove svoje živote.

Papa je održao i misu na otvorenom, na stadionu Franso Hariri u Erbilu pre nego što se vratio u Bagdad. Zbog ograničenja uvedenih zbog pandemije Kovida 19, prisustvo je ograničeno na 10.000 ljudi.

U subotu se 84-godišnji papa sastao sa povučenim velikim ajatolahom Alijem al-Sistanijem u skromnom domu 90-godišnjeg muslimanskog lidera u Najafu.

Sistani je jedna od najvažnijih ličnosti šiitskog islama i ima značajan uticaj u Iraku i šire.

Prisustvo hrišćana u Iraku datira iz prvih vekova postojanja te religije, ali danas je ostalo samo nekoliko stotina hiljada hrišćana.

Irački hrišćani nadaju se da će Franjina poruka o suživotu pomoći da im se olakša život u uglavnom muslimanskoj zemlji, gde se često nalaze na udaru pripadnika šiitske milicije.

Ovo je 33. papino putovanje izvan Italije i prvo u poslednjih 15 meseci, uglavnom zbog pandemije Koriva 19.

Povratak pape u Rim planiran je za ponedeljak izjutra.

XS
SM
MD
LG