MUK NA MARAKANI: Pred duel Zvezde i Čukaričkog fudbaleri odali počast kompozitoru Sanji Iliću
Foto: Starsport©

minut ćutanja

MUK NA MARAKANI: Pred duel Zvezde i Čukaričkog fudbaleri odali počast kompozitoru Sanji Iliću

Fudbal -

Pre meča 26. kola fudbalske Superlige Srbije između Crvene zvezde i Čukaričkog, održan je minut ćutanja zbog smrti Aleksandra Sanje Ilića, autora muzike za himnu Crvene zvezde, koju je napisao Ljubivoje Ršumović.

Sanja Ilić bio je frontmen grupe Balkanika, a preminio je od koronavirusa u 70. godini.

Rođen je 27. marta 1951. u Beogradu. Bio je oženjen glumicom i nekadašnjom mis Jugoslavije Zlatom Petković, sa kojom ima sina Andreja.

Nakon iznenadne smrti Zlate Petković, Sanja Ilić oženio se homeopatkinjom Tatjanom Karajanov.

Pored „evrovizijskih“ numera, kao i onih za Balkaniku u poslednje dve decenije, Sanja Ilić komponovao je muziku za pozorišne predstave, mjuzikle, TV serije i filmove i dobitnik je mnogih prestižnih nagrada na raznim festivalima.

Još kao šesnaestogodišnjak poslao je svoju pesmu „Baj, baj, baj“ na jugoslovensko takmičenje za izbor za pesmu Evrovizije davne 1968, na istom takmičenju, osam godina kasnije, 1976. u Opatiji, njegovu kompoziciju izvela je Bisera Veletanlić.

Do pesme Evrovizije njegova kompozicija stigla je najzad nakon šest godina, 1982.

U pitanju je bila pesma „Halo, halo“ u izvođenju grupe Aske. A još dve godine kasnije, za isto takmičenje napravio je jedan od evergrin hitova popularne muzike u izvođenju dve zvezde jugoslovenskog rokenrola – Slađane Milošević i Dade Topića – „Princeza“.

Nastupao je kao srpski predstavnik, na Pesmi Evrovizije u Portugalu sa numerom „Nova deca“, koja je odabrana da bude evrovizijski predstavnik na „referentnom festivalu domaće muzike“ Beoviziji. Nastupao je sa svojom grupom Balkanika.

Otac Sanje Ilića bio je takođe kompozitor Miodrag Ilić Beli, a njegov brat Dragan Ilić, inače član grupe Generacije 5.

Sanja je još kao tinejdžer sa 12-13 godina napisao muziku za tekst pesme Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković.

Bio je i deo grupa Vragolani i San, te komponovao himnu za Crvenu zvezdu na tekst LJubivoja Ršumovića „Sve što smo želeli, sve što smo hteli“ sedamdesetih godina 20. veka.

Tih godina svoje formalno obrazovanje zaokružuje fakultetskom diplomom. Sanja Ilić po obrazovanju je naime bio arhitekta.

U jeku trenda tzv. world music osniva Balkaniku, krajem devedesetih, a prvi koncert održali su 2000. godine. Njihove diskove poseduje i jedan Enio Morikone.

Balkanika okuplja mlade, poznate i talentovane muzičare koji sviraju drevne balkanske instrumente, kao i specifičnu formaciju rok-benda.

Sanja je pisao i muziku za filmove i serije, među kojima su Vukovar, jedna priča i Selo gori, a baba se češlja.

Izdao je više muzičkih albuma: Delta project (Sanja i Sloba, 1987), Plava ptica (Sanja Ilić, 1994), Balkan 2000 (Sanja Ilić i Balkanika, 1999), Balkan koncept (Sanja Ilić i Balkanika, 2004), Oda radosti (Pravac Evropa) (Sanja Ilić, 2006), Ceeepaj (Sanja Ilić i Balkanika, 2009).

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track