Ekstremni desničari organizovali „Krsni hod“ u Novom Sadu

Vesti 07. mar 202119:28 > 22:18 2 komentara
Printscreen/Twitter/Dalibor Stupar

Više ekstremnih desničarskih pokreta i organizacija danas je prošetalo Novim Sadom i pored zabrane okupljanja, a događaj su nazvali "Krsni hod", javlja 021.rs.

U šetnji od crkve na Novom naselju do crkve na Detelinari i potom do centra Novog Sada učestvovalo je oko 200 ljudi, od kojih je deo došao u tzv. „auto litiji“ iz Beograda.

Ko je organizator ovog skupa nije potpuno jasno i iz policije nije bilo zvaničnih informacija, iako je nekoliko patrola policije sve vreme, od 15 časova pa do kraja šetnje, pratilo i obezbeđivalo učesnike, i pored toga što je zbog epidemioloških mera na snazi zabrana okupljanja.

Koji je povod za okupljanje takođe nije jasno, a u postovima na Fejsbuku pominju se „mobilizacija pravoslavnih Srba“ i „otpor represiji zbog korone i nenarodnog režima“. Iznose se razne antiepidemiološke, antivakserske i antimigrantske izjave i sve se svodi na razne teorije zavera koje se mogu pronaći na društvenim mrežama.

Učesnici su nosili zastave i oznake četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata, ruske i srpske zastave, zastave sa likovima haškog optuženika Ratka Mladića, četničkih vođa Draže Mihajlovića i Momčila Đujića, ikone, simbole profašističkog pokreta Zbor, antikomunističke simbole i drugo, prenosi 021.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare