Izvor: B92

Zlatno pravilo za turiste govori kako je potrebno naučiti što više o zemlji u koju se putuje i tamošnjim običajima. Vredne informacije koje ste saznali pre puta mogu vas spasiti od neugodnih situacija, ali i od toga da svoje domaćine dovedete u istu takvu situaciju.

Stoga, da ne ispadnete nepristojni jednom kada se napokon opet nađete u "belom svetu", portal Pun kufer je nabrojao nekoliko stvari koje bi bilo pametno izbegavati.

Egipat: Pažljivo s levom rukom

Foto: Depositphotos/ Patryk_Kosmider

Levoruki ljudi mogli bi imati problema u Egiptu. Baš kao i u nekim drugim muslimanskim zemljama, leva ruka se smatra "prljavom", rukom koja se koristi na primer za obuvanje cipela.

Lokalci su uvereni kako je jesti levom prilično nehigijenski. Nećete uvrediti nikog ako s njom uzmete hleb, ali se očekuje da ga pojedete – desnom rukom.

Avganistan: Ne bacajte hleb

Čak i ako vam padne na pod, hleb ni slučajno nemojte bacati. Avganistanci u tom slučaju dignu komad hleba koji je pao, poljube ga i vrate natrag na tanjir.

Isto očekuju da urade i svi ostali, dakle i – stranci.

Meksiko: Buritosi se jedu rukama

Kad se nađete u Meksiku i naručite buritose u nekom restoranu, znajte kako ih treba pojesti – rukama.

Naime, oni se tradicionalno jedu bez pribora za jelo, tako da, kad vam stignu na sto, nemojte vikati za konobarom tražeći nož i viljušku.

Portugal: Bez soljenja, molim

Smatra se nepristojnim soliti hranu u Portugalu jer je to automatski znak da nije dobro pripremljena.

Na stolu nećete naći so, a ako ne želite da vas gledaju čudno, nemojte je radije ni tražiti.

Japan: Ne odbijajte voće

Ako vam Japanci ponude voće ili nešto slatko, ni slučajno ih nemojte odbiti jer se mogu pokajati što su vam išta ponudili.

Na taj način Japanci pokazuju gostoljubivost, pa nemojte biti "partibrejker" i reći kako vam se baš sad ne jedu jabuke...

Iran: Ne uzimajte sami repete

Kad se zateknete u gostima u ovoj azijskoj zemlji, pristojno pojedite ono što vam stave na tanjir i ne uzimajte odmah repete.

Naime, ljubazni domaćini zasigurno će vas ponuditi i sami, a napunite li svoj tanjir samoinicijativno, moguće je da ćete uvrediti domaćine.

Buenos Ajres: Kiša odlaže sve

U glavnom gradu Argentine postoji nepisano pravilo po kojem kiša odlaže sve planove.

Jednostavno, kad je kiša, ne radi se ništa, pa se nemojte čuditi ako neki lokalac kojeg ste upoznali veče pre i s njim planirate ludu zabavu otkaže sve zbog – kiše.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.