Magazin Srbija

Bila je jedna od najčistijih pritoka Dunava, a danas izgleda ovako zahvaljujući investiciji bratske Kine

Pre samo 5 godina, reka Pek je bila jedna od najčistijih pritoka Dunava u Srbiji. Njeno bogatstvo živog sveta bilo je nadaleko čuven. Međutim, zahvaljujući aktivnostima kompanije Zi Đin u rudniku bakra u Majdanpeku, scene sa Peka liče na apokaliptične scene filmova o budućnosti.

Beživotna reka, mutne i nezdrave boje, danas nemo i bolno puže kroz kroz svoj tok, nizvodno prema Dunavu.

Ekološki aktivista Nebojša Joksić, koji već dugo ukazuje na ovaj problem i na zagađenje kaže da je zabrinut za svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva.

– Krajem 2017. sam počeo intenzivno da se brinem i ti problemi traju sve do danas. Brinem se za sebe i svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva koji letargično čekaju da neko drugi reši njihov problem – kaže on za portal Nova.

reka-pek-zagadjenje

Joksimović nema dilemu, imenuje i glavnog krivca.

– Rudnik bakra Majdanpek nas decenijama truje ispuštajući jalovinu iz svog rudnika u reku Pek, koja dalje otiče u Dunav. Zi Đin je vlasnik tog rudnika. U početku se to zagađenje događalo jednom do dva puta godišnje, s jeseni i proleća kada su velike kiše – tada su koristili priliku. I tada se voda zamućivala, videlo se. Zadnjih nekoliko godina to mesecima traje. Poslednji napad na Pek, aktuelna situacija, traje od novembra prošle godine – objašnjava Joksić.

On se pita čime je sve zatrovana ova reka i šta sve otiče Pekom? Potrudiće se da ne ostane sve samo na pitanju, već i da stignu odgovori.

– Dobio sam i informaciju da ima bakar-sulfata u Peku. Ovih dana bi trebalo da uradimo i analize u laboratorijama u inostranstvu. Nećemo ih raditi u ovdašnjim, pošto smo mi lako potkupljiv narod i rezultati mogu da budu svakakvi – kaže on.

Nadležne službe godinama tvrde da je voda za piće ispravna, a stanovnici Kučeva, verujući vlastima, piju vodu sa česme.

zagadjenje-reka-pek

Miodrag Miladinović, saradnik na poslovima zaštitne životne sredine lokalne samouprave Kučevo, napisao je u odgovoru Istinomeru da je na osnovu rezultata poslednjih analiza, u koje je lično imao uvid, a sa kojima je upoznata i javnost, voda u gradskom vodovodu u Kučevu zdravstveno ispravna. O tome da li su vršene analize vode iz reke Pek nije imao informacije, jer je, kako navodi, reka pod ingerencijom JP Srbijavode.

Na sajtu Turističke organizacije Kučeva nema nijedne informacije koja bi ukazivala na ubijanje žive reke. Oni i dalje prikazuju lepe slike iz prošlosti a la “priroda, proleće, cveće”:

“Reka Pek, koja protiče kroz Kučevo pominje se u mnogim hronikama, putopisima i knjigama i dobro je poznata naučnicima, istraživačima i ljubiteljima prirode”, navodi se na sajtu.

I zaista, ovako je izgledao Pek 2015:

Ipak, situacija se i tu menja. O problemu Peka pre tri dana raspravljala je i lokalna vlast u Kučevu. Kako prenosi portal eKučevo, članovi opštinskog Veća održali su u četvrtak hitnu vanrednu sednicu na kojoj je razmatrano trenutno stanje reke Pek, nakon, kako je navedeno, vidljivih i naglih promena u boji vode”.

Iniciran je i hitan sastanak sa predsednicima opština kroz koje protiče reka Pek (Majdanpek, Veliko Gradište i Golubac) koji će se održati u Kučevu.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine dosad je bilo gluvo, slepo i nemo za trovanje reke Pek. Ostaje da se vidi da li će se ministarka Irena Vujović i dalje praviti mrtva kada dobija izveštaje o zagađenju reke Pek.

Nacionalni park organizovao hajku na ljubitelje prirode da bi sakrio korupciju i nameštanje poslova

Čitajte Luftiku na Google vestima

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

komentar

Klikni da objaviš komentar

418 Shares
418 Shares
Share via
Copy link