Srbija Vesti

Za samo nekoliko sati uništen mural posvećen Đorđu Balaševiću

Mural u Požegi, posvećen preminulom Đorđu Balaševiću, uništen je od strane nepoznatih počinilaca za samo nekoliko. Izradu murala „Živeti slobodno“ inicirala je Inicijativa za Požegu, kao posvetu životnom delu legendarnog kantautora.

Bogdan Radovanović iz Inicijative kaže da je mural trebao da iskaže poštovanje prema umetniku, a posvećen je svima koji veličaju ljubav, slobodu i život.

– Mi smo, kao Inicijativa za Požegu, nacrtali, i neko vreme smo dežurali, jer smo sumnjali da ima ovih ‘nju-ejdž’ četnika, fašista i slično, koji bi tako nešto mogli da urade. Mi smo do sinoć u devet sati pratili, gledali, nakon čega smo otišli. Ipak, nakon toga su nepoznata lica sve uništila. Nacrtali su falusni simbol ispod poruke ‘Živeti slobodno’ – kaže Bogdan.

Nažalost, inicijatori ove ideje očekivali su ovakav epilog.

– Inicijativa za Požegu je imala ekstremno niska očekivanja od pojedinaca zaslepljenih mržnjom, slučajnim stanovnicima ovog grada, kada se odlučila da radi mural sa likom Đorđa Balaševića. Nije bilo potrebno biti vidovit (ni posebno pametan), pa pretpostaviti da će se dogoditi ovo što se i dogodilo – da će vandali pod okriljem noći uništiti svaki nagoveštaj normalnosti. Bez obzira na niska očekivanja, teško je pomiriti se sa stvarnošću u kojoj neko precrtava poruku ‘Živeti slobodno!’. Šta može biti u glavi tom stvorenju? On se zalaže za ropstvo, šta li – razočarano je Radovanović ispričao za Nova.rs.

Veliki broj murala i grafita posvećenih Balaševiću sada krase zidove širom regiona, a vandali, štetočine i protivnici slobode ne trebaju nikoga da iznenađuju u mržnjom okupanim društvima.

Prekrečen Balaševićev mural u Novom Sadu, a umesto njega: Balašević (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

250 Shares
250 Shares
Share via
Copy link